400 Gence İş Kapısı Açıldı

Güncelleme Tarihi:

400 Gence İş Kapısı Açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 00:22

PROTOKOL MUTSO BAŞKANI BÜLENT KARAKUŞ İLE İŞ-KUR MUĞLA İL MÜDÜRÜ İLYAS SARIYERLİ ARASINDA İMZALANDI.

Nitelikli işgücünün geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal İstihdam Stratejisi ve 10. Kalkınma Planı kapsamında Muğla’da İş-Kur İl Müdürlüğü ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) arasında Girişimcilik Eğitimi protokolü imzalandı. Protokol MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ile İş-Kur Muğla Müdürü İlyas Sarıyerli ardasında imzalanırken, törene Vali Amir Çiçek, Ak Parti Muğla Milletvekilleri Hasan Özyer, Nihat Öztürk ve Ak Parti İl Başkanı İhsan Küreci de katıldı.
400 kişiyi kapsayan protokol kapsamında kursiyerlere yıl boyunca verilecek kurslar ile hem iş sahibi olmalarına imkân tanınacak, hem de kurs süresince kursiyerlere günlük 20 TL yevmiye ödenecek. Bu kapsamda Bakanlık tarafından Muğla İş-Kur Müdürlüğü hesabına 12 milyon lira kaynak aktarılırken, Mart ayı içinde 12 milyon TL daha aktarılacak.
VALİ ÇİÇEK: “PROTOKOL GİRİŞİMCİLİĞİ DEVREYE SOKACAK”
Girişimcilik Eğitimi protokolünde konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, İş-Kur Muğla İl Müdürlüğü ile
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) arasında Muğla genelinde planladıkları ve 400 kişilik girişimcilik eğitimi protokolü ile hükümetin işsizlere ve girişimcilere vereceği destek ve kredilere esas olacak girişimcilik eğitimi programını devreye sokacağını açıkladı. Vali çiçek, “Muğla genelinde yıl boyunca yapılacak bu eğitimlerde kursiyerlere günlük 20 TL ücret verilecek, eğitimcilerin ders ücretleri ödenecek, kursiyerlerin genel sağlık sigortaları da bakanlık tarafından karşılanacak. Bu eğitim protokolü yanında, işbaşı eğitim programları kapsamında işverenlerimizce kursiyer olarak istihdam edilen işsizimize 6 ay boyunca ayda Bin 300 TL ödeme yapılacak. 6 ay sonunda istihdamı devam ettirmeleri durumunda her işçi için ortalama 250 TL olan işveren katılım payı 30-42 ay boyunca müdürlüğümüzce ödenecek” dedi.
2015’DE 43 MİLYON TL KAYNAK AKTARILDI
Vali Çiçek, 2015 yılında işgücü eğitimi kapsamında Muğla’ya aktarılan ve harcanan kaynağın 43 milyon TL olduğunu belirterek, “2016 birinci İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısını geçtiğimiz hafta içinde yaptık. Bu yıl içinde 108 çeşit meslekte 7 bin 201 vatandaşımızın istihdama dahil edilmek üzere eğitimi planlanmıştır. Kursiyerlerimize ödenek yaklaşık 12 milyon TL’lik kaynak Müdürlüğümüz hesabına gönderildi. 12 milyon TL’lik ikinci bir kaynak ise Mart ayında gönderilecek” dedi.
ÖZYER: “ÜRETİM VE İSTİHDAM ÖNEMLİ”
AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, İş-Kur’un bugüne kadar sembolik bir görev üstlendiğini, gereği kadar işlevini yerine getiremediğini belirtti. Özyer, “İş-Kur daha önce yaptığı işlemleri artık bugün internet kanalıyla herkes yapıyor. Hükümetimizin aldığı kararlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın işgücünü arttırmak için yaptığı mesleki eğitim programları çok önemli. Burada en önemli konu üretim ve istihdam. Hepsi geleceğin büyük şirketleri olacaktır. Dünyaya baktığımız zaman çok uluslu şirketler zamanında küçük birer işletme idi. Ama bugün neredeyse bütçeleri bir ülke bütçesine ulaşmış, ciroları bir ülke bütçelerini geçmiş holdingler durumunda. Bu mesleki eğitimler Hükümetimizin verecek olduğu teşvikler ile girişimciye gerek hibe, gerekse faizsiz kredilere altyapı olması yönünden önem arz ediyor bu kurslar, bu eğitim programları. Geçen yıl 43 milyon TL gelmiş, Bu yıl 12 milyon gelmiş, 12 milyon daha gelecek. Bunların hepsi istihdamın sağlanması yönünden önemli. Girişimcinin desteklenmesi için yapılan mesleki eğitimler ve destekler daha önemli” dedi.
“ORGANİZE SANAYİLERİ HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ”
Amacın Muğla’nın üretim fonksiyonlarını harekete geçirmek, üretim potansiyelini arttırmak ise, bu kaynakları hem Muğlalıların hem de ülkenin kullanımına sunmaksa, yapılması gerekenin Organize Sanayileri hayata geçirmek olduğunu belirten Özyer, “Turizm sektöründe tüketilen ürünlerin üretileceği hayvancılık ve tarımda üretilen mamüllerin işleneceği organize sanayi bölgeleri istiyoruz. Bugüne kadar Muğla’da hala bir organize sanayi bölgesinin hayata geçirilememesi Muğla için büyük bir kayıptır. Bana göre en az üç beş tane organize sanayi bölgesini hayata geçirmemiz lazım. Bu girişimcilik kursları ile bunların desteklenerek girişimciye, küçük işletme sahiplerine mutlaka o imkânları sağlamamız lazım” dedi.
“PROJELER TAKİP EDİLMİYOR”
Ortaya konulan projelerin mutlaka takibinin yapılmasını isteyen ve bunun için göreve hazır olduklarını belirten Hasan Özyer, “Burada proje üreten kim olursa olsun bu projelerin takibini yapması gerekir. Takibi yapılan hiçbir projenin kabul edilmemesi gibi bir durum yok. Ama ne yazık ki, böyle toplantılarda söyleniyor ve takip edilmiyor. Eğer bir projenin hayata geçirilmesiniz istiyorsanız bir firma ile anlaşıp, o firmayı sorumluluğu verin sizin adınıza o takip etsin, biz de takip edelim. Hangi bakanlıkta takılıyorsa biz takip edelim. Sayın Valimizde bu heyecan var, biz de var. Bize gelen hiçbir projeyi bir takip etmemezlik yapmadık. İş-Kur müdürümüz normal bir bürokrat gibi çalışmıyor. Sürekli bizimle projeler ile ilgili irtibat halinde” dedi.
ÖZTÜRK: “PROTOKOLÜ ÖNEMSİYORUZ”
AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, bu protokol ile müteşebbis yaratıldığını belirterek, “Bu kursları alırken kursiyerlere günlük ücret ödenmesinin yanında, hükümetimizin seçim beyannamesinde iş kuracak müteşebbislere 50 bin TL hibe kredi sözü vardı. Her genç girişimci kendi işini kurduğu zaman hibe olarak verilecek 50 bin TL para çok ciddi bir rakam. Muğla’nın bazı fonlardan yararlandığını sanmıyorum. Afet fonlarından biraz olsa yararlandı ama diğer iller üst seviye bu fonlardan yararlandı. İnşallah biz de İş-Kur’un ortaya koyduğu projelerle yararlanması noktasında bu protokolü önemsiyoruz. Sonuçta bu bir hükümet programıdır ve 2015 yılında aktarılan 43 milyon lira gibi bir rakam azımsanacak bir rakam değildir” dedi.
KARAKUŞ: “GİRİŞİMCİ SAYISINI ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR”
Protokol töreninde konuşan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, yapılacak protokol ile 400 genci girişimcilik kursuna tabi tutup yeni girişimciler yetiştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Karakuş, “Bu kurslarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın eğiticilerin ücretlerini ödemesi ve kursiyerlere günlük harçlık vermesi bir ayrıcalık oluyor. Ülke olarak girişimciliğe önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için mutlaka girişimci sayısını arttırmamız gerekiyor. Oda olarak yine İş-Kur Muğla Müdürlüğü ile 8 işbaşı eğitim kursunda 195 kursiyerimizi mezun ettik. Girişimcilik eğitimi şu açıdan çok önemli. 50 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL de sıfır faizle alabilmek için bu eğitimleri almaları gerekiyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!