Güncelleme Tarihi:
MUĞLA (AA) - Dalaman'da yaşayan 59 yaşındaki Nurettin Çelik, 1981 yılında sınavı kazandığı halde 12 Eylül yönetimi tarafından memurluğa başlatılmadığı gerekçesiyle başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.
Çelik, 25 Mart 2005'te "12 Eylül döneminde uğradığı haksızlığın giderilmesi ve kanun önündeki eşitliğin sağlanması" talebiyle memurluğa alınması amacıyla Sivas İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Sivas İdare Mahkemesi'nde görülen davada haklı bulunan Çelik, 17 Temmuz 2006'da Sivas'ın Divriği ilçesine muhasebe memuru olarak atandı. Çelik'in işe başlamasının ardından 10 Ekim'de Sivas Valiliği, kararı temyize götürdü. Danıştay 12. Dairesi, itirazı reddetti. Böylece Çelik'in memuriyeti kesinleşti.
Nurettin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Eylül döneminde memuriyetinin verilmemesinin ardından özel sektörde çeşitli işlerde çalıştığını söyledi.
Özel sektörde yıllarca çalıştıktan sonra 2005 yılında, 1981 yılında atanmadığı memuriyete atanması için dava açtığını ve kazandığını anlatan Çelik, memurluğunun kesinleşmesinin ardından farklı yerlerde çalıştığını, son olarak yaklaşık 6 aydan bu yana Dalaman Mal Müdürlüğünde veznedarlık görevini yürüttüğünü kaydetti.
Hukukun üstünlüğüne inandığını dile getiren Çelik, "Ben 12 Eylül mağduruyum. Kazandığım memuriyete sol görüşlü olduğum için alınmadım. Hukuka inandım ve işin peşini bırakmadım. Avukat tutmadan hakkımı aradım. Mahkeme de bana memurluk haklarımı iade etti" dedi.
Çelik, yıllar sonra da olsa devlet memuru olduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti.
- Özlük hakları için açtığı 2 davadan birini kazandı, diğeri sürüyor
Özlük hakları için de iki ayrı dava açtığını anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"İlk davada, 2005'te yaptığım atama başvurum ile atama yapıldığı zaman arasında geçen 18 aylık dönemdeki özlük haklarının iadesi için başvurdum. İkinci açtığım davada ise 1981 yılından itibaren göreve atandığım temmuz 2006 tarihine kadar geçen süredeki yoksun kaldığım özlük haklarımı istedim. İki dava da Sivas İdare Mahkemesi’nde görüldü. İlk davada 17 bin lira ödenmesine karar verildi, ikinci dava ise zaman aşımı gerekçesiyle reddedildi."
İkinci davayı temyize götürdüğünü, bunun üzerine Nisan 2014'te Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nin Sivas İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı "Hukuka uyarlık görülmediği" gerekçesiyle bozduğunu dile getiren Çelik, Sivas İdare Mahkemesi'nde yeniden görülecek dava sonunda bilirkişi tarafından belirlenecek miktarda geriye dönük olarak özlük haklarını almayı beklediğini belirtti.
Memurluk için özel sektörde çalışması sonucu hak ettiği emekli maaşından vazgeçtiğini vurgulayan Çelik, demokrasiyi ve özgürlükleri savunduğu için memurluğa alınmadığını ama yıllar sonra bunu başardığını sözlerine ekledi.