Güncelleme Tarihi:
RUSYA ile nar ve biber ihracatında 10 günü aşkın süredir yaşanan ticaret sorununu çözmek üzere bu hafta Türkiye’den Rusya’ya giden ekip ile Rus yetkililerin görüşmeleri, olumlu adımların geleceğine dair yaş meyve ve sebze sektörüne umut verdi. Sağlık, Ticaret, Tarım ve Orman Bakanlıklarından bürokratlar ile Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun yer aldığı heyet, Moskova’da konuyla ilgili bir dizi temas gerçekleştirdi. Biber ve nar konusundaki tıkanmanın çözümü için Rusya Gıda Denetim Kurumu’ndan destek sözü aldıklarını söyleyen Uslu, iki taraflı çözüm çalışmasının başlatıldığını belirtti.
ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞLATILDI
Rusya Sağlık Bakan Yardımcısı ve parlamenterlerle görüştüklerini kaydeden Uslu, “Antalya’daki güvenli üretim süreçlerini anlattık, Antalya’ya davet ettik. Özellikle nar ve biber konusundaki tıkanmanın çözümü için adım atma konusunda destek sözü aldık. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile online görüşmelerinin de olumlu geçtiğini öğrendik. Önemli bir adım olarak, çözüm için Rusya Gıda Denetim Kurumu Başkanlığı (Rospotrebnadzor) ile irtibat kurulması, iki taraflı bürokratik ve teknik bir mekanizma çalışmasının başlatılması sevindirici gelişme” dedi.
CİDDİ BİR SIKINTI YAŞANIYOR
Rusya’nın Türkiye’den nar ve biber ithalatını komple kapattığını söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Daha önce de Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatında kısmi bir kısıtlama yaşamıştık. O dönemde Antalya ve İzmir’in domates ve biberi yasaktı. Sadece bölgesel bir uygulamaydı. Ama şimdi tamamen son verdiler. Tabii burada en büyük hasarı Antalya görüyor. Biberde en fazla üretim Antalya’da olduğu için işin doğrusu şu anda çok ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.
GEREKÇE İLAÇ KALINTISI
Rusya’ya giden iki ekibin yaptığı görüşmeler dışında kendilerinin de ithalatçılarla temas halinde olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Rusya hükümeti, ithalatın durdurulma kararına gerekçe olarak ilaç kalıntısı sorununu gösteriyorlar. Ürünlerdeki kalıntı sıfır değil, ama çok da kayda değer miktarda değil. Tüm dünyada olan kalıntı kadar aslında. Ama bunu bahane gösterip siyasi bir kararla yasakladılar” ifadelerini kullandı.
BİBERİ İSRAİL’DEN ALIYORLAR
Çavuşoğlu şunları söyledi: “Rusya şu anda biberi büyük oranda İsrail’den alıyor. İsrail bu alandaki ihtiyacı karşılıyor. O nedenle bu süre zarfında Rusya’da marketlerde satışa sunulan biberde bir fiyat artışı yaşanmadı. Fakat tedarik sorunları yaşadıkları narda çok ciddi bir fiyat artışı yaşıyorlar. Rusya aslına bakarsanız geçen ay yüzde 8 olan enflasyon oranını arttırmamaya, fiyat artışlarını önlemeye çalışıyor. Bunu biberde yasak geldiğinden beri geçen 8-9 günlük sürede başardılar. Ama narda başaramadılar. Biberde de ters bir dönüş olur da fiyatlar yukarı tırmanırsa bize dönme ihtimalleri yüksek olur.”
RUSYA’YA İHRACAT RAKAMLARI
BAİB’in rakamlarına göre 2020 yılında Rusya 57 bin ton nar ve 27 bin ton biber ihraç edildi. Nardan 44 milyon, biberden ise 23 milyon dolar gelir elde edildi. 2021 yılında ise Rusya’ya dine nar 33 bin tona, biber de 25 bin tona düştü. Nardan 26 milyon, biber ihracatından ise 23 milyon dolarlık gelir sağlandı.