Güncelleme Tarihi:
MERSİN’in Tarsus İlçesi'nde özel bir hastanede görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Pınar Müge Sarıkaya, sabahları yorgun uyanmanın 'Fibromiyalji' hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi.
Medical Park Hastanesi'nden Dr.Pınar Müge Sarıkaya, ‘Yumuşak doku romatizması’ olarak tanımlanan Fibromiyalji hastalığının gözden kaçan belirtileri arasında 'sabahları yorgun uyanmanın' da yer aldığını belirtti. Sarıkaya, şu açıklamayı yaptı:
"Stresli işlerde çalışanlarda, mükemmeliyetçi ve kendisinden çok şey beklenen kişilerde ve özellikle çalışan kadınlarda daha yaygındır. Fibromiyalji psikiyatrik bir hastalık olmamakla birlikte, oluşumunu tetikleyen önemli sebepler arasında psikolojik faktörler önce çıkar. Çağımızın hastalıklarından stres ağrıyı artırırken, ağrı da stresi tetikler. Bu bir kısır döngüye dönüşür. Fibromiyalji hastalarının yaklaşık yüzde 40’ında stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete bozukluğu saptanabilir. Ancak ağrılar, bu psikolojik sorunların tedavi edilmesiyle tamamen ortadan kalkmaz."
Sarıkaya, hastalığın tedavisi hakkında da şu bilgileri verdi:
"Uyku kalitesi artırılması, kafein, alkol ve sigara kullanımı engellenmesi veya azaltılması hedeflenir. Hastaya düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırmak da tedavinin önemli bir parçasıdır. Germe ve gevşeme egzersizleri, yürüme, yüzme, pilates ve yoga gibi egzersizler son derece faydalıdır. Bütün bu düzenlemelerle birlikte çeşitli ilaçlar ve fizik tedavi yöntemlerine (TENS, sıcak uygulama, nöralterapi, hassas nokta enjeksiyonları, ağrı bandı uygulaması, ozon tedavisi) başvurulabilir."
MERSİN, (DHA)
(FOTOĞRAFLI)