IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 15:45
ÇEKAP KAPSAMINDA ADANA'DA DÜZENLENEN TOPLANTIDA, BELEDİYELERİN ÇEVRE YÖNETİMİ ELE ALINDI.
Çevre Yönetimi İçin Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi (ÇEKAP) kapsamında, Türkiye genelindeki yerel yönetimlerin görüşlerini, eleştirilerini ve önerilerini almak amacı ile düzenlenen çalıştayların ilki Çukurova Belediyeler Birliği işbirliği ile Adana’da yapıldı.
Çalıştaya, Çukurova Belediyeler Birliği Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile ÇEKAP Projesi’nin yürütücüsü REC Türkiye’nin Direktörü Rıfat Ünal Sayman’ın yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve çok sayıda ilçe belediye başkanı katıldı.
Kocamaz, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin sorumluluk alanları içerisinde önemli bir yer işgal eden atık sorununa değinerek, bu sorunun çözümüne ilişkin bütüncül bir yaklaşımın geliştirilmesinin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Bu konuda atılacak ilk adımın geri dönüştürülebilir nitelikteki evsel atığın kaynağında ayırılması olduğunu belirten Kocamaz, “Evsel atığın yaklaşık yüzde 30’unu, hacimce yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan ambalaj atığı kaynağında ayırıldığında, belediyelerce çöp alanlarına daha az çöp taşınmış olmaktadır. Bu da belediyelerin taşıma ve depolama maliyetleri ile zamandan önemli miktarda tasarruf etmelerini sağlamaktadır” dedi.
Yerel yönetimlerin vatandaşlara temiz çevre, sağlıklı ve kaliteli kentler sunabilmesi için mali konuda desteklenmesi gerektiğini de belirten Kocamaz, “Finansman kaynakları sınırlı olan belediyelerin bu tür yatırımları yapabilmelerine imkan tanıyacak mali ve organizasyonel yapı değişikliklerine ihtiyacı vardır. Gerekli mali destek de öz kaynaklarımıza ek olarak, merkezi yönetim ve uluslararası fonlardan kredi yoluyla sağlanabilecektir. Belediyelere, kentsel atıkların, özel sektöre ise endüstriyel atıkların bertarafı konusunda teşvik ve destek verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Türkiye ve dünyadaki içme suyu kaynakları ile ilgili sıkıntılara da dikkat çeken Başkan Kocamaz, günümüzde dünya nüfusunun üçte birinin su sıkıntısı yaşadığını ve 1,1 milyar insanın da temiz su eksikliği çektiğini söyledi. Önümüzdeki yıllarda başta Çukurova Bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde küresel ısınmaya bağlı olarak içme suyu sıkıntısı yaşanacağına vurgu yapan Kocamaz, özellikle bilinçsiz şekilde hizmet veren organize sanayi bölgelerinin çevre kirliliğini oluşturan önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti.
Çukurova Belediyeler Birliği ve REC Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilen çalıştayın sonunda ortaya çıkacak sonuç raporunun; Türkiye genelinde yapılacak yerel yönetim çalışmaları AB Çevre
Müktesebatı ile uyumlaştırılması için iyi bir örnek teşkil etmesini temenni eden Kocamaz, “Bölgemizde toplanan bu ilk çalıştayın, ‘entegre çevresel planlama için yerel yönetimlere rehberlik edecek strateji dokümanları oluşturmak’ gibi uzun soluklu bir amacı olsa da ‘yerel yönetimlerin farkındalık, kapasite ve sahiplenmelerini artırmak’ yolundaki ilk hedefine bugün ulaşacağımızı düşünüyorum. Bu çalıştay ile aynı zamanda bizden sonraki nesillerin de insanca yaşayabilecekleri bir Türkiye’nin kurulması yolunda önemli bir adım atıyoruz“ ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Belediyelerde Entegre Çevre Yönetimi ve Yerel Çevre Eylem Planlaması (YEÇEP) konusunda kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Yerel yönetimlerin çevre alanındaki faaliyetlerinin geliştirilmesi ve daha entegre bir hale getirilmesi amacıyla Türkiye genelinde yerel yönetimlerin görüşlerini, eleştirilerini ve önerilerini almak amacıyla düzenlenecek olan çalıştaylar, önümüzdeki günlerde Rize ve İstanbul’da da tekrarlanarak tüm Türkiye’ye yayılacak.