IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2015 16:30
YENİŞEHİR İLÇESİNDEKİ HEMODİYALİZ TEDAVİSİ GÖREN HASTALARLA HASTA YAKINLARINA, YENİŞEHİR BELEDİYESİ, MERSİN YENİŞEHİR KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ SAĞLIK KOMİSYONU VE MERSİN TABİP ODASI İŞBİRLİĞİYLE EĞİTİM VERİLDİ.
Mersin’in merkez Yenişehir ilçesinde yaşayan hemodiyaliz tedavisi gören hastalara, “Hemodiyalizin Yeterliliği Kavramı Eğitimi” verildi.
Yenişehir ilçesindeki hemodiyaliz tedavisi gören hastalarla hasta yakınlarının katıldığı eğitim, Yenişehir Belediyesi, Mersin Yenişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi Sağlık Komisyonu ve Mersin Tabip Odası işbirliğiyle gerçekleştirildi. Yenişehir Kent Konseyi binasında gerçekleştirilen etkinlikte, Mersin Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Ayşe Jini Güneş, hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirdi.
Yenişehir Kent Konseyi Başkanı Serhat Dövenci’nin açılış konuşmasının ardından, Kent Konseyi Genel Sekreteri Hülya İnce, kent konseyleri ve Yenişehir Kent Konseyi çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kadın Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Ruhsar Uçar da konuşmasında, kronik böbrek hastalığının Türkiye’de görülme oranının yüzde 15,7 olduğunu ve Yaklaşık 7,5 milyon kronik böbrek hastası ile 69 bin hemodiyaliz tedavisi gören hasta olduğunu söyledi. Bu hastalığın ciddi bir halk sorunu olduğunun altını çizen Dr. Uçar, hastalığın tedavi giderleri bakımından devlete oldukça yüklü bir maliyetinin olmasının yanı sıra, hastalar ve hasta yakınlarının yaşadıkları sıkıntılara değindi. Uçar, hastaların haftanın 3 günü 4’er saat hemodiyaliz merkezinde geçirdikleri tedavi süresince iş yaşamından ve toplumsal sosyal rollerinden koptuklarını, hem hasta hem de hasta yakınlarının yaşadıkları sıkıntılı hastalık sürecinde girdikleri demoralizasyon nedeniyle tedaviye uyumsuzluk göstererek, değersizlik hissi yaşadıklarını belirtti. Uçar, yerel yönetimlerin, halkın sağlık sorunlarına duyarlı olma sorumluluğundan yola çıkılarak, diyaliz hastaları ve yakınlarına, sorunlarıyla mücadelelerinde destek olmak amacıyla böyle bir projenin yaşama geçirildiğini kaydetti.
Mersin Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Ayşe Jini Güneş ise “Hemodiyalizin Yeterliliği Kavramı Eğitimi” başlıklı sunumunda, hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarının, tedaviye uyum göstermelerinin, düzenli olarak diyalize girmelerinin, doktorların önerileri ile uyarılarını dikkate almalarının öneminden ve diyaliz hastalarında beslenme ile uzak durulması gereken gıdalardan söz etti. Güneş, su ve tuz tüketiminin azaltılması gerektiğinin altını çizdi.