Yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında artış

Güncelleme Tarihi:

Yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında artış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2018 10:03

Yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında artış

Haberin Devamı

MERSİNR, (DHA) – MERSİN’de, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği kasım ayında, geçtiğimiz yıl  aynı dönemine kıyasla yüzde 11 artışla 113,8 milyon dolar olarak gerçekleştirdi.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye geneli Kasım ayı sektör ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artış göstererek 649,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2018 yılı Kasım ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, sektör bu dönemde Türkiye toplam ihracatından yüzde 4 oranına pay aldı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarını değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2018 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 113,8 milyon dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın yüzde 17,5 olduğunu belirtti.
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı Kasım ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına da değinen Arslan, 113,8 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 28,2 milyon dolarlık değeri ve yüzde 25’lik payı ile ilk sırada yer aldığını söyledi. Sektörde 16,5 milyon dolarlık ihracatıyla kırmızı mercimek toplam ihracatın yüzde 15’ini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olduğunu ifade eden Arslan, özellikle bakliyat ürün grubundaki yüzde 63’lük artışa dikkat çekerek, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bakliyat ihracatında öncü olmaya devam ettiğini kaydetti.
AHBİB’in ihracat rakamları ülkelere göre incelendiğinde ise, Kasım ayında Irak yüzde 16’lük payı ve 18,6 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldı. Ardından, 11,2 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 10 oranındaki payı ile Suriye takip etti. AHBİB böylelikle, yılın ilk 11 ayında 1 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirmiş oldu.
2018 yılı ülkelere göre kasım ayına ait Türkiye geneli ihracat rakamlarını sevindirici olduğunu ifade eden Arslan "Irak’a kasım ayında yüzde 23’lük pay ile 152 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleştirildi. Bunu Suriye ve Birleşik Devletler yüzde 7 ve yüzde 3’lük pay ile takip etti" dedi.
Kasım ayında Türkiye’den en fazla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç edilen ülkeler ise Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan ve Yemen olarak sıralandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!