Güncelleme Tarihi:
MERSİN (AA) - Mersin Ticaret Borsası koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin destekleriyle bu yıl 5'incisi düzenlenecek "Uluslararası Mersin Narenciye Festivali", 15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Vali Özdemir Çakacak, bir otelde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, Mersin'in, 400 bin hektarın üzerindeki alanda yılda 5 milyon ton tarımsal üretimle en önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi.
Mersin'in ülkenin en büyük 2'nci tarım kenti olduğunu ifade eden Çakacak, "Kentler tanımlanırken bazen ticaret kenti, sanayi kenti diye nitelendirilebilir. Mersin için bir tarım kenti diyebiliyoruz" dedi.
Türkiye'nin gerçekleştirilen tarım ürünleri ihracatında narenciyenin önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Çakacak, şöyle konuştu:
"Bu ihracatta da Mersin önemli bir yer tutuyor. Bu festival hem narenciyenin, hem de kentin uluslararası platforma taşınması açısından önemli bir etkinlik. Bu yıl henüz 5'incisini gerçekleştirmemize rağmen 30'a yakın ülke katılıyor."
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da festivali, Mersin'i marka şehir haline getirme hedefleri çerçevesinde önemli bir etkinlik olarak gördüklerini belirtti.
Belediye olarak sadece maddi destekle değil, diğer tüm imkanlarla da festivalde aktif rol aldıklarını ifade eden Kocamaz, festivalin kalıcı olması için Mersinlileri etkinliğe sahip çıkmaya çağırdı.
Şehrin, turunçgil üretiminde önemli bir paya sahip olduğuna işaret eden Kocamaz, "TÜİK verilerine göre ülkemizde üretilen 3,5 milyon ton turunçgilin yüzde 30'u, tür bazında da limon üretiminin yüzde 56'sı, portakal üretiminin yüzde 15'i, mandalina üretiminin ise yüzde 14'i ilimizde üretiliyor. Dolayısıyla narenciye hepimiz için özel bir yere sahip" diye konuştu.
- "Narenciye sektöründe en az 50 bin kişi istihdam ediliyor"
Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise Mersin'in yıllık toplam milli gelirinin 15 milyar dolar civarında olduğunu, bu rakamın da yaklaşık 3 milyar dolarlık kısmının tarım sektörüne ait olduğunu ifade etti.
Mersin'de narenciye sektöründe en az 50 bin kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Özdemir, şunları kaydetti:
"Yaratılan katma değer 1,5 milyarı bulmakta. Geçen yıl Mersin'deki narenciye ihracatı 371 milyon dolara ulaşmıştır. Bu da toplam olarak Mersin ihracatının yüzde 25'ine denk gelmekte. Ordu için Giresin için fındık, Rize için çay, Malatya için kayısı ne anlama geliyorsa Mersin için de narenciye aynı anlama gelmektedir. Festivali düzenlerken bu gerçeklerden hareket ettik. Mersin'in gülen yüzünü bütün dünyaya gösterdik."