Türkiye'nin AKUT Eğitim Parkı Mersin'de açıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin AKUT Eğitim Parkı Mersinde açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 18:02

Türkiye'nin AKUT Eğitim Parkı Mersin'de açıldı

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) - MERSİN'de arama kurtarma alanında öncü kuruluşlardan biri olan AKUT'un arama kurtarma gönüllülerini yetiştireceği eğitim parkı açıldı.
AKUT'un Türkiye'deki ilk eğitim parkı CHP'li Mezitli Belediyesi tarafından hayata geçirildi. AKUT üyelerinin eğitimlerinin yapılacağı, herhangi bir felaket anında toplanma merkezi olarak kullanılacak olan parkın açılışı Yeni Mahalle'de bulunan alanda yapıldı. CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nasuh Mahruki'nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşın katıldığı açılışta, AKUT'un 20 yıllık tarihini, anlatan fotoğraf sergisi de yer aldı.
AKUT yaptığı kurtarma çalışmalarının canlandırıldığı kısa tanıtım filminin gösterildiği törende konuşan Ali Nasuh Mahruki, arama kurtarma ekibini kurduklarında Türkiye'nin 1995 yılında bir doğal afet ülkesi olduklarını öğrendiklerini söyledi. Türkiye'nin geri kalanının da bu gerçeği 17 Ağustos 1999 depreminin sabahında fark ettiğini belirten Mahruki, şunları söyledi:
"17 Ağustos 1999 depreminin sabahında yani 17 yıl önce bu konuda yetişen sadece 217 insan vardı. Bunun yarısı Sivil Savunma yarısı AKUT ekibiydi. Şu anda Türkiye'deki tüm arama kurtarma yapılanmasının tamamı askerinkiler dahil 17 Ağustos depreminden sonra kurulmuştur. AKUT'un bu konudaki rol modelliği Türkiye'de bir çağı değiştirdi. Hem sivil toplum örgütlerinin hem de gönüllülüğün önemi ortaya çıktı hem de acil durum, afet yönetimi gibi konularda yapmamız gereken bir dünya iş olduğu ortaya çıktı. Bu konuda Türkiye çok ciddi bir mevzi kazandı. Asıl iş arama kurtarma ekibi oluşturmak değil. Asıl iş arama kurtarma ekibine ihtiyaç duyulacak koşulları ortadan kaldırmaktır. Maalesef 17 yılda olması gereken yolu kat edemedik. O yüzden Türkiye'nin halen arama kurtarma ekiplerine çok ihtiyacı var."
Belediye Başkanı Başkan Neşet Tarhan ise Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Felaket başa gelmeden evvel, önleyici ve kuruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonrada övünmenin bir yararı yoktur' sözünü hatırlatarak, "Doğal afetleri önlemek mümkün değil ama bir takım önlemlerimizi anlamamız gerektiğini biliyoruz. Bu bilinçle AKUT ile harekete geçtik ve birlikte bir eylem planı hazırladık. Bugün burada açılışı gerçekleştirdiğimiz AKUT Eğitim Parkı'nda, olası bir doğal affet esnasında hazırlayacağımız eylem planıyla ne yapmamız gerektiğini kararlaştırmamız gerekiyor. Bu eğitim parkının tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mahruki tarafından Tarhan'a teşekkür plaketi ve 'Vatan lafla değil eylemle sevilir' isimli kitabını verdi. Güvercinlerin uçurulduğu AKUT Park açılışında eğitim salonu, lojistik depo, su arama kurtarma birimi, bilgi teknolojileri birimi, seminer birimi, spor salonu, dinlenme ve misafir odası konuklara gezdirildi. AKUT Mersin Ekibi tarafından, dağcılık ve tırmanma eğitimi parkurunda mini gösteri de yapıldı.
Park, olası bir felaket anında toplanma merkezi ve belirli dönemlerde de vatandaşların afetlere ve ilk yardım konusunda bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmalarında kullanılacak.
ME(OA/ )(02.09.2016,FOTOĞRAFLI,GÖRÜNTÜ)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!