Güncelleme Tarihi:
ADANA Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü koordinasyonundaki yürütülen Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Projesi kapsamında Mersin'in Tarsus İlçesi'nde üreticilere tuzak dağıtıldı.
Tarsus Ticaret Borsası'nda gerçekleşen törene Kaymakam Yüksel Ünal, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş, Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve çiftçiler katıldı. Tarsus'ta Turunçgil üretim alanlarında yürütüleceğini belirten İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, "Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin'de bu projenin yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Proje, Akdeniz meyve sineğinin konukçusu olan bitki türleri dikkate alınarak özellikle turunçgillerde teknik talimatlar doğrultusunda toplu mücadele yapılmasını, sabit istasyonlar kurularak yıl boyu popülasyonun tuzaklarla izlenmesini, mücadele ile ilgili üretici eğitim ve yayım çalışmalarını kapsamaktadır" dedi.
Hedeflerinin toplu mücadele yapılması olduğunu kaydeden Erdoğan şunları söyledi:
"Kitle yakalama tuzaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, teknik elemanların ve üreticilerin bilgi ve tecrübesinin arttırılması, bilinçli üretici toplumu oluşturulması, bakanlık-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi, ihraç edilen ürünlerimizde Akdeniz meyve sineği bulaşığı nedeniyle ürün dönüşlerine son verilmesi, iç tüketim ve ihracat için sağlıklı, güvenilir ve kontrollü ürün yetiştirilmesi, tarımsal üretimde izlenebilirliğinin sağlanması heheflerimiz arasındadır."
Proje kapsamı içerisinde 24 mahallede, bin 500 dekar alanda 74 üreticiye 6 bin 100 adet tuzak dağıtılacak. Tuzakların her biri 250 metrekare alana hitap edecek. Tuzakların, teknik talimatlarda belirtilen şekilde bahçelere asılması sonrasında Akdeniz meyve sineği mücadelesi için bitki koruma ürünü uygulamalarına gerek kalmayacak. Tuzakların etki süresi ise 120 gün olacak.
Tolunay DUMAN / TARSUS(MERSİN), (DHA)
FOTOĞRAFLI