Güncelleme Tarihi:
MERSİN, (DHA) – MERSİN’in Tarsus ilçesinde, mutfakta yüzyıllardır pişen yöresel lezzetlerin tanıtılması amacıyla bu yıl 2’ncisi düzenlenen ‘Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri’ başladı.
Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Kent Konseyi, Tarsus Kent Konseyi işbirliği ile gerçekleştirilen 2’nci Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri, Kubat Paşa Medresesi önünde yerli ve yabancı gurme, şef, yazarlar ve ustaların katılımıyla başladı. Tarsus’un yöresel lezzetlerinden olan fındık lahmacun, Tarsus şalgamı, Tarsusi kahvesi, kaynar, Tarsus beyazı, Tarsus yayla bandırması, dilme, karakuş tatlısının tanıtıldığı gastronomi günleri vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü.
Tarsus’a özgü bir içecek olan kaynarın yıllardır ve gastronomi günlerinde yapım aşamalarını anlatarak, tanıtımını yapan Serpil Demir, "Ben yıllardır kaynar yaparak Kırkkaşık Bedesteni’nde satışını yapıyorum. Kaynar doğum şerbetidir. Tarsus’ta bir eve girdiğiniz zaman tarçın kokusu varsa bilirsiniz ki o evde bebek vardır. 7 çeşit baharattan yapıyoruz. İçtiğiniz zaman sizi gripten korur. Ben kaynar yapımı konusunda iddialıyım. Çünkü kaynarı markalaştırıyorum. Tarsus kaynarını tanıtmak için birçok şehirde fuarlara katıldım. Kaynarı dünyaya da tanıtacağım. Bu gastronomi günleri de bu açıdan çok iyi oldu. İnsanlar, Tarsus’un tüm lezzetlerini bir arada tatma ve tanıma fırsatı buldu" dedi.
Gastronomi günleri sayesinde kendine özgü incir reçelli cevizli baklavasını tanıtma fırsatı bulan ev kadını Sevgi Garip, "Pasta, börek yapmayı çok seviyorum. Standımda da tarifi bana özgü olan incir reçelli, cevizli baklavamı tanıtıyorum. Bu Tarsus’a özgü bir tatlı değil aslında. Tamamen tarifi bana ait olan, kendi bulduğum bir lezzet. Çevremdekiler de çok seviyor. O yüzden böyle bir etkinlikte baklavayı Mersin’e tanıtmak istedim. Bu etkinlik Mersin ve Tarsus için oldukça önemli bir etkinlik. Tarsus’un bilinmeyen lezzetleri bu etkinlik sayesinde tüm Türkiye’ye tanıtılıyor. Gelen misafirlere yiyecekleri tattırıp, böyle lezzetlerin olduğunu gün yüzüne çıkarmak açısından oldukça önemli" diye konuştu.
Karakuş tatlısı ile Tarsus Yemek Yarışması’nda birinci olarak ödül kazanan Müjgan Ay ise, şunları söyledi:
"Karakuş tatlımız Yörüklerimize ait bir tatlı. Yörükler yüksek yerlerde yaşadıkları ve yağ bulamadıkları için ektikleri susamın yağıyla bu tatlıyı kızartmışlar. Susam yağıyla kızaran tatlının rengi de esmer olduğu için karakuş adını vermişler. Bende hem atalarımın geleneğini sürdürmek adına hem de ev bütçesine katkı sağlamak adına bu tatlıyı yapıyorum. Geçtiğimiz yıl bu tatlı ile birinci olarak kendimi daha da kanıtlamış oldum. Bu etkinlikle de Tarsus’un yemeklerini dünyaya tanıtmak istiyoruz. Dünyadan dört bir yanından insanlar gelsin hem Tarsus’u tanısınlar, yesinler, içsinler, ekonomimize katkısı olsun."
FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜ