Sürücülere çocuk uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sürücülere çocuk  uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 13:53

Sürücülere çocuk uyarısı

Haberin Devamı


MERSİN Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı, ilk ve orta öğretimde yıl sonu tatilinin başlaması ile çocukların sokakta olacaklarını hatırlatarak sürücüleri uyarıda bulundu.
Türkiye'de meydana gelen ve ölümle sonuçlanan çocuk kazalarının en çok yaşandığı yerlerin kırsal kesim ile yaz mevsimi olduğunu hatırlatan Sarı, ölümle sonuçlanan bu kazaların ise özellikle çocukların sokakta oyunda oldukları 14.00 -18.00 saatleri arasında olduğunu belirtti. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini henüz tamamlayamamış ve tüm dikkatin  üstlerinde yoğunlaştırmak zorunda olunduğu en değerli varlıklar olduğunu anlatan Sarı şunları söyledi:
"Çocuk, meydana gelecek trafik kazalarına karşı, fizik ve ruh yapılarının özelliği itibari ile büyüklere oranla daha az duyarlıdır. Örneğin, trafikteki kural hatalarını, yetişkin bir kişiye oranla daha az veya daha geç fark eder. Aynı şekilde sesin geldiği yeri tespit etmede ve trafik işaretlerinin anlamlarını bilmede güçlük çekebilir. Şoförün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi halinde araçtan uzaklaşmak için koşarak kaçması yetişkin birisine oranla daha zayıftır. En vahimi ise, çocuklar oyun esnasında tüm dikkatlerini oyuna verdiğinden tehlikenin farkında bile olmayabilirler."
Seyahate çıkacak sürücüleri de uyaran Sarı bu konuda şunları söyledi:
"Maalesef ülkemizde meydana kelen kazaların yüzde 89,3 sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, okulların kapanması ile başlayan tatil mevsimi nedeniyle seyahate çıkmadan önce mutlaka aracınızı güvendiğiniz yerlerde bakımını yaptırdıktan sonra uykunuzu alarak yola çıkınız. Emniyet kemeri kullanılmasına mutlaka uyunuz. Alkollü araç kullanmayınız. Tecrübesiz kişilere direksiyon teslim etmeyiniz. Seyir halindeyken cep telefonu ile görüşme yapmayınız. En önemlilerinden birisi de, uzun yolculuklarda 2-3 saatte bir mola vererek 20-25 dakika dinlenmek şarttır. Tüm trafik kazalarının başlıca nedeninin hız olduğu ve yüzde 5'lik bir hız artışının da ölümlü kazaları yüzde 5 arttırdığı gerçeği de unutulmamalıdır."

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!