IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 14:35
MERSİN KAFKAS KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ ÜYELERİ, MERSİN'DE YAŞAYAN SURİYELİ KAFKASLARLA BİR ARAYA GELDİ.
Rus işgali ile Kafkasya’dan sürülen ve dünyanın birçok ülkesine dağılan Çerkesler, Suriye’deki savaş ortamı ile bir kez daha vatanlarından olurken, Türkiye’deki soydaşları onlara kucak açarak yaralarını sarmaya çalışıyor.
Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Mersin’de yaşayan Suriyeli soydaşları ile buluştu. Dernek binasında düzenlenen kahvaltı etkinliğinde bir araya gelen Suriyeli ve Mersinli Çerkesler tanışıp, kaynaşarak sorunlarını tartıştı. Halep Çerkes Derneği Başkanı Hane Lara Sane’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda Suriyeli Çerkes’in katıldığı toplantıda konuşan Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Deneği Başkanı Şamil
Koç, bu zor günlerin üstesinden dayanışma ile gelinebileceği inancıyla soydaşlarıyla buluştuklarını söyledi.
Suriye’de resmi olmayan rakamlara göre 100 bini aşkın Çerkes nüfus bulunduğunu, ancak yaşanan çatışma ortamı nedeniyle bunların bir kısmının dünyanın farklı ülkelerine göç etmek zorunda kaldığını belirten Koç, Çerkesler’in öncelikli tercih ettiği ülkelerin arasında Türkiye’nin de yer aldığına dikkat çekti. Türkiye’deki Çerkesler’in, Suriye’den gelen soydaşlarının sorunlarının çözümü ve ihtiyaçlarının karşılanarak, maddi manevi destek sağlanması için büyük bir çaba ve gayret içerisinde olduğunu söyleyen Şamil Koç, “Vatanından mahrum edilmenin acısını en iyi bilenler olarak Suriyeli soydaşlarımızın bu zor günlerinde yanlarında olmayı bir borç biliyoruz. Temennimiz ülkelerindeki barış ve huzur ortamı en kısa sürede sağlanır ve soydaşlarımız ikinci defa vatan bildikleri topraklardan ayrı düşmezler” dedi.
3 BİN ÇERKES TÜRKİYE’YE GELDİ
Suriye’de iç savaşın başlamasından bugüne 3 bin kadar Çerkes’in Türkiye’ye geldiğini dile getiren Koç, “Başta üyesi olduğumuz Kafkas Dernekleri Federasyonu olmak üzere tüm Çerkes derneklerinin soydaşlarına yardım için seferber olduğunu görmekten dolayı çok memnunum. Ayrıca bu yardım çalışmalarında görev almaktan da mutluyum. Ancak asıl mutluluğu, bu talihsiz soydaşlarımız vatanlarında ve evlerinde normal hayatlarını yaşarken görürsek hissedeceğimize eminim. Sadece maddi katkı ile olmuyor. Soydaşlarımızın eğitim, çalışma ve sağlık gibi moral desteğe de ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Gücümüz yettiğince bu ihtiyaçlarına da çözüm bulmaya çalışıyoruz. İlgi ve desteğiniz için de sizlere teşekkür ederim” diye konuştu.
Halep Çerkes Derneği Başkanı Hane Lara Sane ise öncelikle akraba ve hemşerilerine böyle zor bir zamanda, bu kadar ciddi bir özenle ilgi gösterilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dayanışma ve insanlığın böyle zamanlarda kendini gösterdiğini belirten Sane, “Zamanında ülkemizdeki lokal karışıklıkların gelecekte bir iç savaşa dönüşebileceği ve bundan ülkedeki herkesin büyük zarar göreceği konusunda bizleri uyaran dikkatli azınlığı ciddiye almamış olmanın pişmanlığını yaşıyoruz. Daha mutlu olabileceğimiz günlerde görüşmeye devam etmek ümidindeyiz” ifadelerini kullandı.