IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 17:47
MERSİN İL SU YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, suyun tüm canlıların hayatını devam ettirebilmesi açısından çok önemli ve yeri doldurulamaz bir kaynak olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasına dikkat çekti.
Mersin Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu 2015 yılı ilk toplantısı, Valilik Konferans Salonunda yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ’Havza Yönetim Heyetlerinin Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’ ile oluşturulan kurul, Vali Özdemir Çakacak başkanlığında toplandı.
Toplantıda konuşan Vali Özdemir Çakacak, suyun tüm canlıların hayatını devam ettirebilmesi açısından çok önemli ve yeri doldurulamaz bir kaynak olduğunun altını çizdi. Yer üstü ve yer altı su kaynaklarının korunması ve mevcut su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasının önemine değinen Çakacak, "Gelecek nesillere temiz, sağlıklı, yeterli ve ulaşılabilir su kaynakları bırakmak için kamu, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak, elbirliği ile hareket etmeliyiz. Su ve su kaynaklarının korunması yanında, küresel ısınma ile birlikte değişen iklim koşulları nedeniyle oluşabilecek su kaynaklı felaketlerin önüne geçilebilmesi için de bu işbirliği kaçınılmazdır” dedi.
Konunun önemine binaen 20 Mayıs 2015 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliği ile Bakanlıkça hazırlanacak havza, taşkın ve kuraklık yönetim planları için gerekli katkıları sağlamak, havza koruma eylem planları, havza, taşkın ve kuraklık yönetim planlarının il bazında uygulanmasını sağlamak, içme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmaların takibini yapmak ve il bazında uygulanmasını sağlamak gayesiyle de İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları oluşturulduğunu belirten Çakacak, "Şubat, mayıs ve ekim aylarında olmak üzere yılda 3 kez düzenlenecek bu toplantıların bugün ilkini gerçekleştiriyoruz. Toplantının hedeflenen amaçlara hizmet edecek sonuçlar doğurmasını diliyorum. Derelerin üzerinin kapatılması, dere yatakları üzerinde yapılaşma gibi derelerin mecrasının değişmesine yol açan faaliyetler, ani ve yoğun yağış durumlarında su baskınlarına sebebiyet verebildiğinden, yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar tarafından konu üzerinde hassasiyetle durulmalıdır” diye konuştu.
DSİ 67. Şube Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan sunumların ardından toplantı gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
Toplantıda Kaymakamlıklar, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, MESKİ Genel Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Çukurova Kalkınma Ajansı Mersin Yatırım Destek Ofisi, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, MTA Doğu Akdeniz Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl
Meteoroloji Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, DSİ 67. Şube Müdürlüğü, OSİB 7. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğü, İl Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, İlbank A.Ş., Sulama Birlikleri ve İlçe Belediye Başkanlıkları temsilcileri hazır bulundu.