Soli Pompeiopolis bisiklet ve yürüyüş yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Soli Pompeiopolis bisiklet ve yürüyüş yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2016 13:46

Soli Pompeiopolis bisiklet ve yürüyüş yolu açıldı

Haberin Devamı

MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde Roma döneminin en önemli liman kentleri arasında gösterilen Soli Pompeiopolis Antik Liman Kentinin sütunlarının sergilendiği caddede bisiklet ve yürüyüş yolu açıldı.

Mezitli Belediyesi ve Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi iş birliğiyle sürdürülen çalışmalarda günümüzden yaklaşık üç bin yıl öncesine ait antik kentin, bakımsız ve kullanılamayan yolu modern bir görüntüye kavuşturuldu. 360 metre uzunlukta yaya ve bisiklet yolu yapılan bölgeye oturma alanları ile aydınlatılmanın yanı sıra çeşitli etkinliklerin yapılabilmesi için de tribün yapıldı. Toprak altında çıkan sütunların sergilendiği caddede Soli Pompeiopolisi tanıtan tabelalar konuldu.

'DÜNYAYA TANITILACAK'

Açılış töreninde konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Soli Pompeiopolis'i dünyaya tanıtmak istediklerini belirterek, "Bu antik kentin dünyada ikinci bir örneği bulunmuyor. Romalılar ve Yunanlılar gibi imparatorlukların yaşadığı günümüzden yaklaşık üç bin yıl öncesine ait böylesine büyüleyici bir tarihi mekanda kentle deniz arasında kullanılamayan bakımsız yolu modern hale getirdik. Deniziyle, güneşiyle, bisiklet ve yaya yoluyla buluşabilen bir kentin dünyada başka örneğini bulmak zor. Biz Soli'yi dünyaya tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.

'ARATOS'UN MEZARI KURTARILMAYI BEKLİYOR'

Soli Pompeiopolis'in toprak altında kalmış eserlerin yanı sıra ünlü uzay bilimcisi Aratos'un mezarının da gün yüzüne çıkartılması gerektiğini vurgulayan Başkan Tarhan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Soli Pompeiopolis için devlet, hükümet desteği olmadığı için çok şey yapamıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ciddi çalışmalar yapmaya başladık. Önümüzdeki süreçte ilgili kesimlerin ve siyasilerin desteğiyle Mersin'i dünyaya tanıtacak olan toprak altında kalmış değerlerin yeryüzüne çıkarılmasını bekliyoruz. Bu tarihi fırsatı kaçırmamamız gerekiyor. Akdeniz'de kalan tek tarihi antik limanın denizle birleşmesi gerekiyor. Yine burada dünyanın en büyük matematikçisi Astrolog Aratos'un mezarı bulunmakta. Buralarda bir takım kişisel rant peşinde koşanlar nedeniyle mezarı dahi ortaya çıkarabilmiş değiliz. Bu da devlet olarak bu tür değerlere önem vermediğimizin açık bir göstergesi. Depremle yıkılmış virane olan bu kenti ortaya çıkarmamız gerekiyor. Tüm dünyanın ortak değeri haline getirmek istiyoruz."

Gülhan DEMİRCİ / MERSİN,(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!