Silifke Saklı Bir Medeniyete Ev Sahipliği Yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Silifke Saklı Bir Medeniyete Ev Sahipliği Yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 14:10

SİLİFKE’DE CENNET VE CEHENNEM OBRUKLARINDAN SONRA KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN AŞAĞI DÜNYA OBRUĞU VE AKHAYAT HARABELERİ, GÖRENLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR.

Silifke’de Cennet ve Cehennem obruklarından sonra keşfedilmeyi bekleyen Aşağı Dünya Obruğu ve Akhayat Harabeleri, görenlerin ilgisini çekiyor.
Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ve Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, tarih kokan bu bölgede incelemelerde bulundu. Kaymakam Cinbir, “Tarihi değerleri ve doğal güzellikleri bakımından zengin bir konuma sahip olan Silifke, saklı bir medeniyete ev sahipliği yaparken, obrukları ve karstik oluşumlarıyla da doğa harikası bir ilçedir” dedi.
Müze Müdürü İlhame Öztürk rehberliğinde, obruk ve harabelerde incelemelerde bulunan Kaymakamı Şevket Cinbir, Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut ve Başkan Yardımcısı Esen Tuba Tol, bu obruğun keşfedilmeyi bekleyen ender obruklardan bir tanesi olduğunu belirtti.
Obrukların karstik karakterli oluşumlar olduğunu belirten Kaymakamı Cinbir, ’’Yer altında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve bu boşluğun zamanla çökmesi sonucu birkaç yüz metreye ulaşan obruklar meydana gelmektedir.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Cennet ve Cehennem obruklarından sonra Aşağı Dünya Obruğu ve Akhayat Harabeleri de mutlaka gezip görülmeye değer bir yer. Bu tarihi yapılar İlçemize bağlı Atayurt Mahallesinin kuzeyinde ve yaklaşık 19 km uzaklıkta yer almaktadır. Aşağı Dünya Obruğu 70 m derinliktedir. Obruğa iniş ana kayaya oyulmuş merdivenlerle sağlanmakta olup, obruk içerisinde doğal ve insan eliyle açılmış mağaralar bulunmaktadır. Obruğun yaklaşık 400m batısında ise Akhayat olarak adlandırılmış yerleşim yerleri mevcuttur. İlçe sakinlerimiz başta olmak üzere, doğaseverlerimizi, tarihçilerimiz ile yerli ve yabancı turistlerimizi mutlaka buraya davet ediyor, gezip ve görmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.
Müze Müdürü İlhame Öztürk, burada yapılacak restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından, obruk ve harabelerin turizme açılması için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Öztürk, “Burada geniş bir alana yayılmış, Karakabaklı Antik Kenti, Işıkkale, Kültesir ve Sinekkale gibi isimlerle adlandırılmış yerleşim birimleri bulunmaktadır. Aynı zamanda içerisinde kiliseler, evler, kaleler, sarnıçlar, yapı kalıntıları, şarap ve zeytinyağı yapımı için kullanılan kalıntılar, Erken Bizans ve Doğu Roma dönemlerine ait ev tipleri de yer almaktadır. Ayrıca kesme taştan yapılmış ibadethaneler ve kervansaray yapılarına ait kalıntılarda, görmeye değer yapılardır” diye konuştu.
Silifke’nin tarihi ve doğal güzellikleriyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, “Aşağı Dünya Obruğu ve Akhayat Harabeleri, Atayurt Mahallemizin kuzeyinde yer almakta olup, keşfedilmeyi beklemektedir. İlçemiz tarihi, turizmi ve doğal güzellikleriyle önemli bir zenginliğe sahiptir. Buradaki obruk ve harabelerimiz de eşsiz bir doğa harikasıdır. Müze Müdürlüğümüz, İlçe Kaymakamlığımız ve Belediye olarak, bu yöremizi turizme kazandırmak ve tanıtmak istiyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları başlatıp, obrukları, harabeleri ve burada yer alan sarnıçları daha fazla tanıtmalı ve yöredeki zenginliği insanlarımıza anlatmalıyız. Amacımız ilçemizi ve tarihi zenginliklerimizi turizme açıp, hem yurt içinden hem de yurt dışından ziyaretçileri buraya çekmektir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!