Güncelleme Tarihi:
Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin),(DHA)- SİEMENS İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, buhar ile başlayan, elektrik ve elektronikle devam eden sanayi devrimlerinin daima nitelikli iş gücünü artırdığını, zaman tasarrufu sağlayarak üretimde kalite ve güvenlik standartlarını yükselttiğini söyledi.
Mersin'in Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarsus Güç Birliği Vakfı'nın ortaklaşa düzenledikleri konferansa Siemens İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy konuşmacı olarak katıldı. Ersoy, buhar ile başlayan, elektrik ve sonrasında elektronik ile devam eden sanayi devrimlerinin daima nitelikli iş gücünü artırdığını, zaman tasarrufu sağlayarak üretimde kalite ve güvenlik standartlarını yükselttiğini kaydetti. Günümüzün ihtiyacı olan ve imalat sanayinde '4. Sanayi Devrimi: Endüstri 4.0' olarak isimlendirilen dijital döneme girildiğini vurgulayan Ersoy, yeni dönemde, kişiye özel ürün taleplerinin en kısa sürede sağlanabileceğini ifade ederek, "Geleceğin vizyonu olan Endüstri 4.0, tüm yazılımlar ve donanımlarda ürün geliştirmeye, üretim ve servis süreçlerinin iletişimine, makinelerin ve ürünlerin gerçek zamanlı bilgi alış-verişine, otonom kontrol ve optimizasyonuna açılan bir kapıyı aralıyor. Modüler yapılı akıllı fabrikalarda, fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemler ile izleyerek, nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçmesini temel alıyor" diye konuştu.
Endüstri 4.0 kavramının, ekonomide Çin tehlikesi ön planda tutularak 3 yıl önce Almanya'da ortaya çıktığını vurgulayan Ersoy şöyle devam etti:
"Endüstri 4.0 tabanlı üretim süreçleri, sistemlerin çeşitli ara yüzler üzerinden, farklı ağlara bağlanıp farklı servislerle iletişim kurmasını esas alıyor. Tıpkı akıllı telefonlardaki internet bağlantısı ile çeşitli içeriklere ulaşmamız, çevremizdeki diğer akıllı telefonlarla farklı platformlar üzerinden iletişim kurmamız gibi, Endüstri 4.0 da siber-fiziksel dünyalar arasındaki iletişimi makinelere yansıtıyor. Bunun en belirgin özelliği ise akıllı fabrikalardır. Diğer sanayi dönemlerini 40-50 yıl sonra uygulamaya başlayan Türkiye'nin, yeni sanayi döneminde aynı zamanlı olarak hareket edebilmesi için çaba sarf edilmektedir. Şu an Türkiye'de üretim genel olarak 2 ila 3'üncü dönem sanayi devrimi ile sürüyor. 4'üncü dönem sanayi üretimini yapan birkaç fabrika var. Bunlar savunma sanayi ile beyaz eşya üretimi yapan fabrikalar. Endüstri 4.0'ın temelinde, robotik ve mekatronik olmak üzere gelişmiş teknolojiler yer alıyor. Dolayısıyla bu devrimin yönlendirici mercileri arasında özel sektör ve kamu sektöründeki teknoloji sağlayıcıları da yer alıyor."
Konferansa Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Mersin Üniversitesi Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Külekçi işadamları ve davetliler katıldı.
FOTOĞRAFLI