IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 10:48
SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI’NIN 33’ÜNCÜ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ, AKDENİZ BÖLGE KOMUTANLIĞI’NDA TÖRENLE KUTLANDI. TÖREN, SAHİL GÜVENLİK NARKOTİK KÖPEĞİNİN GÖSTERİSİ VE YARIŞMALARLA RENKLENDİ. KUTLAMALARDA, TAMAMEN TÜRK MÜHENDİS VE İŞÇİLERİN ALIN TERİ VE EMEĞİYLE İNŞA EDİLEN TCSG 31 İSİMLİ BOTUN DA AKDENİZ BÖLGE KOMUTANLIĞI BÜNYESİNDE HİZMETE GİRİŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33’üncü kuruluş yıl dönümü, Akdeniz Bölge Komutanlığı’nda törenle kutlandı. Tören, Sahil Güvenlik narkotik köpeğinin gösterisi ve yarışmalarla renklendi. Kutlamalarda, tamamen Türk mühendis ve işçilerin alın teri ve emeğiyle inşa edilen TCSG 31 isimli botun da Akdeniz Bölge Komutanlığı bünyesinde hizmete giriş töreni gerçekleştirildi.
Türk karasularında huzur ve güvenin teminatı olan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33’üncü kuruluş yıldönümü kapsamında Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Törene, Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal, Sahil Güvenlik Bölge Komutanı SG Kıdemli Albay Fatih Erhan, askeri personel ve aileleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende bir konuşma yapan Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Erhan, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33 yıllık tarihi boyunca önemli başarılara imza attığını belirterek, dünyada örnek alınan sahil güvenlik komutanlıklarından biri olduğunu ifade etti. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin gelişmiş ve güçlü bir ülke olmasının yolunun mutlaka denizlere hak ettiği değeri vermekten ve köklü bir deniz kültürüne sahip olmaktan geçtiğini kaydeden Erhan, “Yaşadığı dönemi, günümüzü ve geleceği fikirleri ve devrimleriyle aydınlatan ebedi Başkomutan Mustafa Kemal
Atatürk, ‘Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözleriyle bize denizlerin etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini vasiyet etmiştir” dedi.
Denizlerde güven ve emniyeti sağlamak amacıyla görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33 yıl önce sadece 42 yüzer unsura sahip olduğunu bildiren Erhan, “33 yıl sonra bugün ise yaklaşık 175 adet sahil güvenlik botu, arama kurtarma gemileri, sahil güvenlik uçakları, helikopterleri ve mobil radarlarıyla bulunduğumuz coğrafyadaki en büyük sahil güvenlik komutanlıklarından biri haline gelmiştir” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN EN GENÇ İÇ GÜVENLİK BİRİMİ”
Vali Vekili Göçer ise Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en genç iç güvenlik birimi olduğuna dikkat çekerek, 33 yıl öncesinde Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak ve belli yerlerde konuşlanarak faaliyetlerini yürüttüğünü kaydetti. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın şu anda Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de bölge komutanlıkları şeklinde faaliyetlerini yürüttüğünü dile getiren Göçer, aynı zamanda hava desteği de sağlayan hava eğitim birlikleriyle artık Avrupa’nın da önemli bir zabıtası ve güvenlik birimi olduğunu kanıtladığının altını çizdi.
Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın Mersin’de son zamanlarda yürüttüğü başarılı faaliyetlere de değinen Göçer, “Özellikle Suriye’de meydana gelen olaylar nedeniyle Avrupa ülkelerine yönelik göç hareketlerinin ve kaçak göçmenlerin Akdeniz üzerinden İtalya ve Avrupa’ya doğru yönelmelerinin durdurulmasında Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımızın unsurları büyük başarılara imza atmışlardır” şeklinde konuştu.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın gücünü yasalardan alarak Türkiye sahillerinde ve karasularında görev ifa ettiğini belirten Göçer, şunları söyledi: “Yani oralarda her türlü kanunsuzlukla, her türlü suç ve suçluyla mücadele ediyor. Türk Milleti’nin milli çıkarlarını koruyarak ve bekasını sürdürmesine katkı sağlıyor. Kamu düzenini oralarda koruyor. Özellikle ekonomik anlamda denizlerimizdeki menfaatlerimizin korunmasında önemli rol üstleniyor, olası deniz harekatlarında da deniz kuvvetlerimiz ile işbirliği yapıyor. Bugün ulaştığı teknolojik seviyedeki kapasitesi de gerçekten her türlü övgünün üzerindedir. Zira ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Oralarda sınırlarımızın korunması onlara emanet. Üstlendikleri görevleri yerine getirirken yaptıkları fedakarlıklar gerçekten her türlü takdirin üzerindedir.”
TÖREN YARIŞMALARLA RENKLENDİ
Törende, konuşmaların ardından halat çekme, gemici bağı yapma ve silistre çalma gibi yarışmalar düzenlendi. Mersin’deki çeşitli kurum ve kuruluşların yarıştığı ve büyük mücadelelere sahne olan halat çekme yarışmasında İl Jandarma Komutanlığı birinci, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ikinci, Mersin Liman İşletmeleri A.Ş. ise üçüncü oldu.
Narkotik ve psikotrop madde arama köpeği ‘Çakıl’ın eğitmeni ile yaptığı gösteri katılımcıların büyük beğenisini topladı. Törende, yelken ve gemicilik yarışmalarında başarılı olan personele ödülleri de verildi.
TÜRK MÜHENDİS YAPIMI ‘TCSG 31’ GÖREVE BAŞLADI
Kutlama programı kapsamında tamamen Türk mühendis ve işçilerin alın teri ve emeğiyle inşa edilen TCSG 31 isimli botun da Akdeniz Bölge Komutanlığı bünyesinde hizmete giriş töreni gerçekleştirildi. 22,5 metre uzunluğunda olan ve maksimum 60 nat sürate sahip TCSG 31’in hizmete giriş töreninde konuşma yapan Bot Komutanı Üsteğmen Bekircan Kalyoncu, TCSG 31’in Türk deniz gücüne önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, “25 tonluk K-19 sınıfı bot projesi kapsamında inşa edilen ve sınıfının 13’üncü gemisi olarak hizmete giren TCSG 31, Suriye sınırından Muğla ili sınırına kadar yaklaşık bin 200 kilometrelik sorumluluk sahasında yüksek süratiyle, ani müdahale gücüyle başta denizde mal ve can emniyeti olmak üzere düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadeleyle, yasadışı su ürünleri avcılığının önlenmesi gibi her türlü asayiş olaylarıyla Bölge Komutanlığı’nın gücüne güç katacaktır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından yemin edip Türk Bayrağı’nı öpen Üsteğmen Kalyoncu’ya gemi flandrası ve hizmete giriş belgesi Vali Vekili Göçer ile Kıdemli Albay Erhan tarafından verildi. TCSG 31 daha sonra Akdeniz’e açıldı.