Güncelleme Tarihi:
MERSİN (AA) - BASİR GÜLÜM - Mersin'de Roman kadınların kamıştan ürettiği sepet, şemsiye, gölgelik ve kamelya örtülerinin Alman firmasına satışı için anlaşma imzalandı.
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ve Toroslar Belediyesi'nin başlattığı "Roman Kadınları İşe, Çocukları Kreşe" projesi kapsamında açılan atölyede, Roman kadınların kamıştan yaptığı ürünler, Almanya'ya ihraç edilecek.
Proje koordinatörü de olan Türkiye Romanları Avrupa Konseyi delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, AA muhabirine, Türkiye'ye model olacak projenin, Romanlara heyecan verdiğini söyledi.
Roman iş gücünün piyasayla iç içe olması açısından da projeyi önemsediklerini vurgulayan Daylam, atölyede çalışan 30 kadının, evlerine helal kazanç götürecekleri için mutlu olduklarını belirtti.
Roman kadınların, erken evlendirildiği için farklı mesleklerle buluşamama sıkıntısı yaşadığına da dikkati çeken Daylam, şöyle konuştu:
"Kadınlarımız, atölye sayesinde üretime katılma şansı buldu. Atölyede, kamıştan sepet, şemsiye, gölgelik ve kamelya örtüsü üretiliyor. Bir Alman firmasıyla 15 bin metrekarelik ürün satışı için anlaşma imzaladık. İlerleyen süreçte ürünlerimizin niteliği ve kalitesi arttıkça ihracat yaptığımız ülke de çoğalacak. Kadınlarımız, 'Romanlar çalışıyor, Türkiye kazanıyor' diye slogan bile üretti."
Atölyede çalışanların emeğinin karşılığını eksiksiz aldığını ve ürünlerin iç piyasada da satılacağını ifade eden Daylam, "Bir şemsiye, yerel pazarda 100 liraya kadar alıcı bulabiliyor. Yurtdışı pazarlarında nitelik ve kalitesine göre kar oranı daha yüksek olacak" dedi.
Daylam, siyasetçilerden, Romanlara yönelik projelerde "sürdürülebilirliği" ön planda tutmalarını istedi.
- "Ürünlerimizin her birinde alnımızın teri, elimizin kanı var"
Atölyede çalışan 50 yaşındaki Gülten Dumrul da Anadolu kadınlarının yünü işleyip, örgü ördüğünü, kendilerinin de kamıştan çeşitli ürün yaptığını belirtti.
Kendilerine imkan sağlayanlara teşekkür eden Dumrul, "Alnımızın teriyle helal para kazanıyoruz. Ürünlerimizin her birinde alnımızın teri, elimizin kanı var. Kamışları işlerken ellerimiz kesiliyor. Kolay değil ama biz halimizden memnunuz. Bizim tek beklentimiz, destek çıkılması. Maddi yardım beklemiyoruz. Toplum bizi dışlamasın" diye konuştu.