Güncelleme Tarihi:
MERSİN, (DHA) - ÇEVRE Mühendisleri Odası Mersin Şubesi'nde, 'Organik Tarım Türkiye'yi besler' söyleşisi düzenlendi.
Dr. Yonca Demir'in, Bulut Aslan ile birlikte hazırladığı 'Organik Tarım Türkiye'yi besler' başlıklı çalışmanın ayrıntıları, masaya yatırıldı. Organizasyondaki sunumunda ülke genelindeki 81 ilde 106 organik ürünün yetiştirilebileceğini belirten Demir, "Türkiye nüfusunun tamamını sadece bitkisel organik ürünlerden oluşan bir menü ile beslemek mümkün. Türkiye'de ekilebilir alanların yüzde 54'ü yani 127 milyon 515 bin dönümlük alan bu iş için yeterli. Bu durumda kişi başına 1.66 dönüm ekilebilir arazide organik bitkisel tarım yapılması Türkiye'yi doyurmaya yetiyor" dedi.
EROZYON DİRENCİ YÜKSEK
Organik tarlalarda yüzde 28 daha fazla karbon ve azot bulunduğuna dikkat çeken Demir, "Organik tarım yapılan topraklarda erozyona karşı direnç daha yüksek. Toprağın yoğun yağışta su tutma ve daha sonra bu suyu saklama kapasitesi daha yüksek. Kurak dönemlerde daha az sulama gerektirir, bitki stresi daha az görülür, verim daha yüksek olur. Türkiye hem hayvansal hem bitkisel üretimi organik yaptığı durumda nüfusunu doyurabilecek kadar üretim yapabiliyor ayrıca komşularına destek verecek kadar üretim fazlası da oluyor. Yapılması gereken, mevcut konvansiyonel tarım alanlarını organik tarıma dönüştürmektir" şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI