MTSO Ekav’ın Girişimci Adayları Sertifikalarını Aldı

Güncelleme Tarihi:

MTSO Ekav’ın Girişimci Adayları Sertifikalarını Aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 12:07

MTSO EKAV’IN, MERSİN İŞKUR İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLEDİĞİ UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ’NE KATILAN KURSİYERLER SERTİFİKALARINI DÜZENLENEN TÖRENLE ALDI.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı’nın (EKAV), Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılan kursiyerler sertifikalarını aldı.
MTSO EKAV ve Mersin İŞKUR tarafından 2015’in Kasım ve Aralık aylarında 3 kur olarak verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi. MTSO’da düzenlenen törene, KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper ve eğitimi tamamlayan kursiyerler katıldı. Törenin başında, dün akşam saatlerinde Ankara’da meydana gelen terör saldırısında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Törenin açış konuşmasını yapan EKAV Başkanı Kiper, girişimciliğin kısa sürede öğrenilecek değil, yaşanarak öğrenilen bir durum olduğunu söyledi. Girişimci adaylarına başarılar dileyen Kiper, “Girişimci cesur insan demektir. Ticarette de cesur olmanın çok farklı halleri var ve girişimci olmayan veya hayatı tanımayanların ticarette başarılı olmaları çok zordur. Girişimci dürüst olmalı ve sözünü tutmalı. Kredi müesseselerin ticari kuruluşlara güven duyması gerekir. Siz de girişimcilik yolunda cesur, dürüst ve sözünde duran kişiler olursanız başarırsınız. Kursumuzu tamamlayan tüm arkadaşlarımızın başarılı birer iş insanı olmalarını temenni ediyorum” dedi.
Mersin İŞKUR İl Müdürü Kutlu ise Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde insanın önce kendini var etmek, en son noktada da kendini gerçekleştirmek istediğine işaret ederek, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni alan kursiyerlerin de ‘kendini gerçekleştirme’ noktasında önemli bir dönemeci geçtiklerini belirtti. Gelişmiş ülkelerin, bu gelişmişliklerini korumak için öncelikle genç iş gücünü istihdam ettiklerini, kalkınmalarını devam ettirebilmek için de genç ve yeni girişimcilere, KOBİ’lere destek vermeyi tercih ettiklerini vurgulayan Kutlu, “Bu, dünyanın bir gerçeği. Devletimiz de son 10-15 yıldır bu gerçeğin farkında ve ciddi destekler veriyor. KOSGEB 50 bin lira geri ödemesiz, 100 bin lira da geri ödemeli destekler veriyor. Tabi bu parayı almak, bir iş yeri açmak tek başına yeterli değil, inovatif düşünceyi geliştirmek lazım. İnovatif düşünceyi harekete geçirmek önemli” diye konuştu.
“İŞ YERİ KURMADAN ÖNCE MUTLAKA ÖN ÇALIŞMASINI YAPMALISINIZ”
KOSGEB Mersin Müdürü Peker de ‘Bir ülkenin gücü girişimci gücü kadardır’ sözünü anımsatarak başladığı konuşmasında, girişimcilik ruhu ve bu alanda yapılan çalışmaların bir ülkenin ekonomisi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Ancak, girişimciliğin sadece iş yeri açmak olmadığını ifade eden Peker, “İş yerini açmaktan daha önemli olan, sürekliliğini ve büyümesini sağlamaktır. Sadece olduğu yerde kalması yetmiyor, çünkü modern dünyada olduğunuz yerde durduğunuz zaman belli bir süre sonra siz geride kalmış oluyorsunuz. Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor” şeklinde konuştu.
Girişimci adaylarına, ayakta kalabilmeleri için bazı önerilerde bulunan Peker, şunları söyledi: “Kendi iş yerinizi kurduğunuz zaman ne kadar çaba harcar ve ne kadar iyi iş yaparsanız onun karşılığını görebiliyorsunuz. İşi kötü yaparsanız onun da zararını görebiliyorsunuz. Bu anlamıyla girişimcilik, riski olan, cesaret gerektiren ve en önemlisi sürekli çalışmayı gerektiren bir durum. Kuracağınız işlerde farklı olmak, sürekli ve çok çalışmak sizin açınızdan çok önemli. İş yeri kurmadan önce de ön çalışmasını yapmamız gerekiyor. Temeli iyi atmamız binanın sağlamlığı için önemli. Biz girişimcilere verdiğimiz destekte 6. yılımıza giriyoruz. Destek verdiğimiz işletmelerin bir süre sonra kapatılmalarının nedeni, maalesef yüzde 80-90’ının ön hazırlığının iyi yapılmamış olması. KOSGEB size sadece itici motor oluyor. İşin özü sizsiniz, işin başarısını veya başarısızlığını belirleyecek olan da sizsiniz. KOSGEB’in verdiği para önemli bir para olmakla birlikte işin aslına tekabül etmiyor. KOSGEB’in vermiş olduğu para, bir işletmenin batışını 18-24 ay arasında geciktirir ama akacak kan damarda durmaz. İşin temelini yanlış kurarsanız maalesef o bina yıkılır. Onun için araştırmanızı iyi yapmanızı, iyi düşünmenizi, deneyimli insanlardan bilgi almanızı ve sektörünüzü dışarıdan gözlemlemenizi öneriyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!