MTB Başkanı Özdemir: Karşılıksız çek piyasaları tıkıyor

Güncelleme Tarihi:

MTB Başkanı Özdemir: Karşılıksız çek piyasaları tıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 16:58

MTB Başkanı Özdemir: Karşılıksız çek piyasaları tıkıyor

Haberin Devamı

 

 

MERSİN Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, karşılıksız çek sayısında ve ödenmeyen çek tutarındaki artışların ticaret hayatını olumsuz olarak etkilediğini söyledi.
MTB Başkanı Özdemir, son yıllarda karşılıksız çek miktarı ve tutarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Karşılıksız çek tutarı 2011 yılında 11,5 milyar lirayken, karşılıksız çek kesmeye uygulanan hapis cezasının 2012 yılında kaldırılması ile birlikte hızla yükselmeye başlamış ve 2015 yılı sonunda 27,3 milyar liraya fırlamıştır. Türkiye'deki yaklaşık 715 bin dolayındaki şirketin ödediği toplam kurumlar vergisi tutarının 37 milyar lira olduğu göz önüne alınırsa, bu rakamın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Acil tedbir alınmadığı takdirde bu rakamların yükselen bir ivme ile artmaya devam edeceğinden endişe ediyoruz" dedi.
Piyasalardaki ödemeler kanallarından birinin tıkandığında tüm sistemin çalışmayı olumsuz etkilediğini ifade eden Özdemir, "Karşılıksız çek sayısının artması ticaret hayatının olmazsa olmaz şartı olan güven unsurunu zedelemektedir. Ülkemizde vadeli çek uygulaması son derece yaygındır. Vadeli çek alan bir firma, karşı firmaya aslında kredi açmış olmaktadır. Vadeli satışlar sayesinde piyasalara canlılık gelmektedir. Karşılıksız çek nedeniyle, ekonomik hayatta güven unsurunun azalması ticari faaliyetler üzerinde sınırlayıcı etki yapmakta ve firmalarımıza ek maliyetler getirmektedir. Güven olmadan ticaretin canlanması ve ekonominin yüksek hızlı büyümesi mümkün değildir" diye konuştu.
Karşılıksız çek kesmenin iddia edilen gibi basit bir ekonomik suç olmadığını kaydeden Özdemir, şunları söyledi:
"Anayasa Mahkemesinin 2002/195 Sayılı Kararı ile açıkça belirtildiği üzere bir kambiyo suçudur, yani karşılıksız para basmak veya sahte para kullanmak ile aynı kategoriye giren bir suçtur. Bundan dolayı da bu suça karşı her türlü caydırıcı yaptırımın uygulanması son derece yerinde olacaktır. Böylesine önemli bir suçun hak ettiği yaptırım ile cezalandırılmaması, son dört yılda yaşadığımız gibi, çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır."
Özdemir, bir tüccarın imzaladığı çeki ödememesinin nedenlerini ise şöyle sıraladı:
"1'ncisi mücbir sebep olarak adlandıracağımız doğal afet, terör veya ekonomik kriz gibi bir olayla karşılaşmış olmasıdır. Böyle bir durumda genelde alacaklı taraf anlayış göstererek, borçluya gerekli kolaylıkları sağlamaktadır. 2'ncisi tüccar taşıyamayacağı kadar risk almış ve aşırı borçlanmıştır. Bu durum, Ticaret Kanunumuzdaki basiretli hareket etme ilkesinin çiğnenmesidir. Böylesine basiretsiz şekilde hareket eden bir tüccarın mağdur olduğundan bahsedilemez. 3'ncüsü tüccar daha işin başında kötü niyetlidir. Borçlarını ödeme niyeti yoktur. Böyle bir kişinin en sert yaptırımlarla cezalandırılması gerektiği aşikardır. Çek ilişkisinde gerçek mağdur, mal veya hizmetini karşı tarafa teslim ettiği halde, alacağını tahsil edemeyen alacaklı taraftır. Bu nedenle, yeni yasal düzenleme yapma sürecinde bu tür yanıltıcı görüşlere itibar edilmeyeceğini umuyoruz."

MERSİN, (DHA)

(FOTOĞRAFLI)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!