Güncelleme Tarihi:
MERSİN, (DHA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi İş birliği ile hayata geçirilen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Minik Kalpler’ projesi sayesinde çocukların kalple ilgili olası sorunları erken teşhisle engelleniyor, minik kalplerin kalbi sağlıkla atıyor.
2016 yılında başlayan ve 20 bin çocuğa kalp taramasının yapılması hedeflenen projede ulaşılan çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ekipler tarafından kalp taraması yapılan çocukların sayısı 7 bin 500’e ulaştı. EKG’si çekilen çocukların 1030’u kontrol amaçlı hastaneye çağırılırken, 189 çocukta patolojik bulguya rastlandı.
Projede Büyükşehir Belediyesi ile çalışmanın hem maddi hem de manevi anlamda kendilerine çok şey kattığını belirten Prof. Dr. Olgu Hallıoğlu Kılınç, "Biz burada Minik Kalpler projesi kapsamında çocuk kardiyoloğu arkadaşlarımızla birlikte projeye özel kurduğumuz bir sistemle kalp taraması yapılan çocuklarımızın sonuçlarını değerlendiriyoruz ve erken teşhis açısından çok güzel sonuçlara ulaştık. Şu ana kadar değerlendirdiğimiz 7 bin civarında EKG oldu. Bu öğrencilerden bin kadarını olası risk durumundan çağırdık. Bu çocuklarımızın 189 tanesinde patolojik bulgu saptadık. Aralarında çok ciddi ritim bozukluğu olanlar var. Bir kısmı izlem gerektiren hastalardı. Bu proje çok güzel bir proje ve halkımız da çok memnun. Bazı aileler başta çocuğunu getirmek istememişti. Ama sonra bize ulaştılar. Çocuklardaki olası hastalıklarda erken teşhis ve tedavi açısından oldukça faydalı bir proje" dedi.
Projenin Mersin’de yaşayan çocuklar için yararlarına değinen Doç. Dr. Abdullah Özyurt, şunları söyledi:
"Çocuklarda ani ölümler aslında pek bilinmese de yaygın bir durum. Çocuklar kalp hastalıklarının semptomlarını çok iyi ifade edemedikleri için ani ölümleri önlemek için çocuklarda taramalar daha önemli oluyor. Bu taramalar dünya çapında zaten yapılıyor ve İstanbul’da da bunun örneğini gördük. Bizde bunu Mersin’de yapabilir miyiz diye düşündük. Risk altında olan çocukların tespiti ve tedavisi için bizim onlara ulaşmamız gerekiyordu."
Minik Kalpler projesinde yola çıkarken bu kadar hasta çocukla karşılaşacaklarını tahmin etmediklerini kaydeden Özyurt, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu proje ile ani ölüm riski olan tek bir çocuğun bile kurtulması, yaşama tutunması ve olası hastalığın ortadan kaldırılması bizim için, ailesi ve çocuk için çok önemli. Biz bu projeyi Büyükşehir Belediyesi ile paylaştığımızda hiç tereddüt etmeden sahiplendiler. Teknik ve finansal anlamda destek oldular. Biz onlara çok teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin bizim arkamızda olduğunu hissetmek bizi motive ediyor. Çünkü bu süreç sadece sağlık personelleri üzerinden yürüyen bir süreç değil. Büyükşehir Belediyesi olmasaydı bu proje başlamadan biterdi."
Yrd. Doç. Dr. Derya Karpuz ve Uzm.Dr. Dilek Giray tarafından kontrol edilen EKG’lerde risk altında olan çocukların aileleri bilgilendiriliyor ve gerekli önlemler alınıyor. Risk altında olan çocukların rutin kontrolleri devam ederken, ilaç tedavisi verilen ve ameliyat olan çocukların takibi de devam ediyor.
FOTOĞRAFLI