IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 11:12
MERSİN ÜNİVERSİTESİ (MEÜ) PSİKOLOJİ TOPLULUĞU TARAFINDAN 7’NCİSİ DÜZENLENEN PSİKOLOJİ GÜNLERİ BAŞLADI. ETKİNLİĞİN BU YILKİ TEMASI 'KİME GÖRE?' OLDU.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Psikoloji Topluluğu tarafından 7.’si düzenlenen Psikoloji Günleri başladı. Etkinliğin bu yılki teması ’Kime göre?’ oldu.
Psikolojinin farklı alanlarından konuların, iki gün süreyle işin uzmanlarınca masaya yatırılacağı etkinliğin açılışı, Psikoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri ile üniversitenin farklı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapıldı. Psikoloji Topluluğu’nun son bir yılda yaptığı çalışmalar, gerçekleştirdiği projeler ve etkinliklerle ilgili görsellerin yer aldığı slayt sunumun gösterimiyle başlayan etkinlik, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünsal Yetim ve Arş. Gör. Bahtım Küçük’ün açılış konuşmalarıyla sürdü. Prof. Dr. Yetim, Psikoloji Günleri’nin 7’ncisinde öğrencilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Psikoloji Topluluğu’nun oldukça aktif olduğunu söyleyen Yetim, anlamlı ve yerinde etkinlikler gerçekleştiren öğrencileriyle gurur duyduğunu aktardı. Yetim konuşmasına kendisinin de hocası olan ve geçtiğimiz Şubat ayında yaşamını yitiren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Bilgin ile Mersin’de cinayete kurban giden psikoloji öğrencisi Özgecan
Aslan’ı anarak devam etti. Bilgin’in kaybını, psikoloji, bilim ve entelektüel yaşam için erken ve büyük bir kayıp olarak nitelendiren Yetim, “Sosyal psikolojinin yüz aklarından biri olan Prof. Dr. Bilgin, pek çok konuda kapı açan kişi olmuştur. Eksikliği doldurulamaz ama bizler öğrencileri olarak yolundan ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Özgecan cinayetinin ise Türkiye’deki şiddetin vardığı noktayı gösterdiğini kaydeden Yetim, olayın, toplumsal kontratlarımızın bozulduğunun ve insanların birbirine duyduğu güven duygusunun erozyona uğradığının işareti olduğunu belirtti. Tüm yaşananlara rağmen öğrencilerinin çalışmalarını gördükçe psikoloji bilimi adına umutlarının arttığını söyleyen Yetim, psikolojinin farklı alanlarını barındıran, zengin içerikli Psikoloji Günleri’ni düzenleyen topluluk öğrencilerine teşekkür etti.
Arş. Gör. Bahtım Küçük ise Prof. Dr. Bilgin’in özgeçmişiyle ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Bilgin’le tanışma hikayesini katılımcılarla paylaşan Küçük, “Kendine has bir tarzı olan, hem tatlı hem de sert birisiydi” diyerek tarif ettiği Prof. Dr. Bilgin’in çok çalışan ve öğrencilerden de aynı özveriyi bekleyen bir hoca olduğunu aktardı. Son olarak Prof. Dr. Bilgin’in araştırmalarından bahseden Küçük, Bilgin’in kitaplarından örnekler sundu ve kaybının kendisini derinden yaraladığını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından Araştırma Teknikleri dersi kapsamında her yıl verilen Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü En İyi Araştırma Ödülü’nün takdimine geçildi. ’Eğlenceli ve Sıkıcı Faaliyetlerin Çocukların Zaman Algısı Üzerindeki Etkisi’ konulu çalışmalarıyla ödül almaya hak kazanan Psikoloji Bölümü öğrencileri Tuğba Yiğit, Gülçin Güney, Dilek Yücel ve Nurten Yıldız ödüllerini Yrd. Doç. Dr. Serap Akgün’ün elinden aldı.
Ödül töreninin ardından etkinliğin ilk sunumunu Çağ Üniversitesi Öğr. Gör. Kahraman Kıral, ’Midas’ın Kulakları: Sosyal Biliş ve Algı’ başlığıyla gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk gününde ayrıca, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Şendil’in ’Çocuk ve Gençlerin, Ebeveynlerinin Evlilik Çatışmasını Algılayışı’ başlıklı sunumu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Kürsüsü’nün kurucusu Muzaffer Şerif’in yaşam öyküsünün anlatıldığı ’Sınırları Aşmak’ adlı belgesel gösterimi ve Psikoloji Bölümü öğrencileri için atölye çalışmaları gerçekleşti.
Psikoloji Günleri’nin ikinci gününde Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zuhal Yeniçeri Kökdemir’in ’Terör ve Terörist Kim? Bireylerin Terörizm ve Terörist Algısı’ ve
Koç Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fuat Balcı’nın ’Öznel Zaman ve Kararlar’ başlıklı sunumları, ’Cinsiyet Algısı’ başlığıyla farkındalık saati etkinliği ile Gazeteci Yazar Ece Temelkuran’ın ’Karakterler ve Psikolojik Derinlik: ’Devir’ Karakterlerini Divana Yatırmak’ adlı kitap söyleşisi yapılacak ve etkinlik imza günüyle sona erecek.