Güncelleme Tarihi:
MERSİN, (DHA) – MERSİN’de, son 3 yılda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) makilik alanlarda atıl durumda bulunan 258 bin yabani zeytin (delice) aşılayarak ülke ekonomisine kazandırdı. Bakanlık, 2019 yılı sonuna kadar 410 bin yabani zeytinin aşılanmasını hedefliyor.
Orman köylülerinin kalkınmasına yönelik hazırlanan ve 2015 yılında uygulamaya konulan Yabani Zeytin (Delice) Rehabilitasyonu Projesi kapsamında Mersin’de çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Eylem planı kapsamında Mersin’de belirlenen hedeflere göre 2015 ve 2019 yılı arasında 27 bin dekar alanda 410 bin 697 adet delicenin aşılaması ve bu sahalardaki boşluklara 19 bin 116 zeytin fidanı dikilmesi planlandı.
Bu planlama doğrultusunda orman teşkilatı, 2015 yılında 13 köyde 4 bin 330 dekar alanda 35 bin 95 adet, 2016 yılında 20 köyde 4 bin 870 dekar alanda 70 bin 400 adet, 2017 yılında da 11 köyde 4 bin 970 dekar alanda 152 bin 500 adet olmak üzere toplam 410 bin delicenin aşılanması işlemini tamamlandı. 2017 içerisinde Silifke, Erdemli, Mut, Tarsus, Anamur, Gülnar, Mersin ve Bozyazı ilçelerinde yapılan aşılama işlemlerinde ise yüzde 95 oranında başarı sağlandı. Ayrıca Mersin ile sınırlı kalmayan aşılama çalışmaları kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Erdemli ilçesinden 5 kişilik uzman bir aşı ekibi gönderilerek, 3 bin delicenin aşılaması yapıldı.
Yabani zeytinlerin ülkemizde yıllardır ihmal edildiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bozuk orman alanları içerisinde yer alan ve özellikle maki formasyonu içerisinde yayılış gösteren yabani zeytinleri aşılayarak ülke ekonomisine kazandırma gayesiyle Yabani Zeytin (Delice) Rehabilitasyonu Eylem Planı’nı hazırlayarak uygulamaya koyduk" dedi.
Bu eylem planını ‘Devlet Ormancılığından Millet Ormancılığına’ geçişte önemli bir çalışma olarak gördükleri ifade eden Eroğlu “Hedefimiz atıl durumda bulunan delicelerin aşılanarak elde edilecek ürünlerle, yöre insanlarımızın aile bütçesine, dolayısıyla da ülke ekonomimize katkı sağlamak. Mersin’de bu uygulamayı başarıyla sürdürüyoruz. Uzman bir ekip tarafından yapılan aşılanan yabani zeytinlerin bakımı da 3 yıl süre ile orman teşkilatı tarafından yapılıyor. Daha sonra bu zeytinler talep edenler arasından çekilen kura ile orman köylülerine sertifikalı olarak dağıtıyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI