Mersin'de ürün çeşitliliği çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Mersinde ürün çeşitliliği çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2017 17:39

Mersin'de ürün çeşitliliği çağrısı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası 5 No'lu Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Burhanettin Kılıç, gerek çiftçinin gerekse tarımı destekleyen sektör temsilcilerinin hak ettiği kazançlara ulaşabilmesi için talepleri karşılayabilecek ürün çeşidinin üretilmesinin gerektiğini söyledi.
Komite olarak Mersin'de tarımın gelişimi adına önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Kılıç, önceliği kalıntı ile mücadeleye üründe verimin artmasına, kaliteli ürün yetişmesine ve yeni ürün çeşitlerinin oluşumuna verdiklerini anlattı. Türkiye'de yetişen limonun yüzde 70'inin, narenciyenin üçte birinin Mersin'de üretildiğini, örtü altı seracılıktan çileğe, biber yetiştiriciliğinden muza kadar birçok tarımsal üründe Mersin'in söz sahibi olduğunu ifade eden Kılıç, "Çiftçimize faydalı olmak, tarıma dayalı faaliyetlerde bulunan insanların önünü açmak için çalışıyoruz. Bir ürün yetişirken dekar başı verimin artması için de çaba gösteriyoruz, ihracata gidecek olan üründe kalıntı olmaması için de. Özetlemek gerekirse tarımın yanında olan ziraat mühendislerinden kurulu bir komiteyiz. Mersin'in ihracatçı bir kent olması nedeniyle en önemli çalışmalarımız kalıntı sorunu ile mücadele. Bölgede yaygın olarak üretilen ve ihraç edilen biberde çalışıyoruz" dedi. 
Türkiye’de dönüm başına alınan verimin dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu dile getiren Kılıç şöyle devam etti:
"Biberde yapılan çalışmalarla dekar başına üretimi ciddi ölçüde artırdık. Benzer sonuçlara çilekte de ulaşmayı umut ediyoruz. Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi ile birlikte yaklaşık üç yıldır turunçgil üzerinde durup yeni ırkların aşılamasını gerçekleştirdik. Amerika'dan getirilen 40’a yakın portakal, mandalina ve lime aşı gözlerini denedik. Amacımız bölgemize uyum sağlayacak yeni çeşitleri tespit ederek ülkemizin ihtiyacı olan orta ve geçici mandalina ile portakal çeşitlerini tespit etmek."

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!