Güncelleme Tarihi:
MERSİN'de Makine Mühendisleri Odası ev sahipliğinde düzenlenen 7'nci Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi'nde Türkiye'nin ve kentin güneş enerjisi potansiyeli ele alındı.
Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumda ilk olarak söz alan Makine Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulu Başkanı Akar Tülücü, günümüzde enerji üretmek amacıyla kullanılmakta olan petrol ve kömür gibi yakıtlar tükenebilir kaynaklar olduğunu, bu yakıtlara alternatif olabilecek kaynaklar ise yenilenebilir enerji kaynaklar olduğunu söyledi.
Güneşin her yıl dünyaya 219 milyar kilovat saat enerji gönderdiğini ifade eden Tülücü, "Bu miktar dünyada tükettiğimiz enerjinin tam 2 bin 500 katı. Ülkemizin yıllık güneşlenme ortalaması 2 bin 640 saat. Bu enerjinin toplam gücü 1,3 milyar ton petrole eşdeğerdir. Bu tükenmez enerji ihmal edilemez, edilmemeli. Özellikle yılda metre kareye ortalama 1311 kWh ışınım şiddeti düşen ülkemiz, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır" dedi.
GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ
Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar da, Türkiye'de güneş enerjisini daha çok sıcak su amaçlı olarak kullanıldığını ifade ederek, "Güneş enerjisi ile elektrik üretimine birçok ülkede çatı uygulamalarıyla başlanmış olmasına rağmen ülkemizde bu yol tercih edilmemiştir. Oysa güneş enerjisi, dünyanın enerji ve iklim değişikliği sorunları için dikkatlerini yönelttiği en önemli kaynaklardan biridir. Hatta Japonya'daki Fukishima nükleer santral kazasından sonra güneşten elektrik üretimi, politikalarda öncelikli tercih edilen bir kaynak haline gelmiştir" diye konuştu.
Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, son yıllarda düzenlenen küresel etkinliklerde ve hazırlanan küresel projelerde ön plana çıkan alternatif enerji kaynakları, gıda güvenliği ve sürdürülebilir çevre konularına dikkat çekti.
DOĞAL KAYNAKLARI SÜRDÜREBİLİR KULLANALIM
Kocamaz, "Doğal kaynakları sürdürebilir şekilde kullanarak sağlamak durumundayız. Gelecek kuşakların da kullanacağı kaynakları korumaya yönelik sürdürülebilir bir kalkınma sistemi kurmalıyız. Daha temiz teknolojilerle, kaynakları en verimli şekilde kullanarak, krizlere dayanıklı büyüme süreçleri geliştirilmeliyiz. Şüphesiz tüm bu gayretler enerji ile çok yakından ilgilidir. Eğer enerjiyi verimli kullanırsak daha az enerji tüketir, daha az enerji kaynağına ihtiyaç duyarız."
5 GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ PROJEMİZ VAR
Büyükşehir Belediyesi olarak öz tüketime dönük 5 Güneş Enerji Santrali projesini programa aldıklarını vurgulayan Kocamaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu projelerden Macit Özcan Spor Kompleksi öz tüketime yönelik 60 KW'lık Güneş Enerji Santrali için TEDAŞ'a başvurumuzu yaptık ve uygunluk belgesini aldık. Tesisi 2017 sonuna kadar tamamlayacağız. Ayrıca Yakaköy, Mut ve Anamur mezbahanelerinin çatı üzerlerine toplam 300 KW'lık Güneş Enerji Santrali projeleri için ön başvuru çalışmalarımız devam etmektedir. 2018 yılı içerisinde tamamlamayı planladığımız Tarsus Otogarı'na 500 KW'lık, Zeytin Salamura İşletme Tesisine 40 KW'lık Güneş Enerjisi Santrali tesisleri de proje safhasındadır"
Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF