Güncelleme Tarihi:
MERSİN, (DHA) - MERSİN'de Dünya Bakliyat Günü nedeni ile düzenlenen etinlikte de bakliyatın önemine dikkat çekmek amacıyla konuklara bakliyat ürünleri ile yapılmış çorba, börek, salata ve ana yemeklerden oluşan ikramda bulunuldu.
Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dünya Bakliyat Günü etkinliğine, Vali Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, MHP Milletvekili Baki Şimşek, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, Kolombiya Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek ile davetliler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Borsa Başkanı Özdemir, bakliyat ürünlerinin dengeli ve sağlıklı beslenme için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Dünya nüfusunun 2050 yılında bakliyat tüketiminin 10 milyar tona ulaşacağı ön görülüyor. Yani bugüne oranla yüzde 35 gelişen bir nüfusu beslememiz gerekecek. Oysa dünya genelinde bakliyat üretimi azalma eğiliminde. Dolayısıyla bakliyat üretim arazilerini artık daha çok verimli kullanmak mecburiyetindeyiz. Bu verim artışının sağlanmasında baklagiller önemli bir rol oynayabilir. Çünkü bakliyat ürünleri toprağı azot bakımından zenginleştirirler. Böylece toprak verimini arttırır. Ayrıca dönüşümlü üretim yöntemi ile aynı topraktan sürekli olarak yüksek verimli ürün alınmasını sağlar" dedi.
Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, bakliyatın öneminin her geçen gün dünyada yayıldığını kaydederek, "Eskiden ABD'de nohut çok bilinmiyordu, ancak şu anda bizim 'humus' diye tabir ettiğimiz nohudu yemeyen ABD vatandaşı kalmadı. Ve bu, dünyada en çok büyüyen ürün oldu. Son 1 yıl içerisinde tüm dünyada 7 bin çeşit farklı ürün üretildi bakliyatla ilgili. Rusya'ya gittiğimizde artık bakliyat yemeği görmeye başladık, eskiden görmüyorduk" diye konuştu.
Başkan Kocamaz da, baklagillerin sürdürülebilir tarım bakımından çevresel olarak en sürdürülebilir bitki türleri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu nedenle gıda güvenliği ve kırsal kalkınma noktasında önemli roller üstlenecek konumdadır. Tarımın anavatanı olan, iklim ve çevre şartları tarım ve ürün çeşitliliğine son derece elverişli olan Türkiye bakliyat üretiminde maalesef dünya genelinde 10. sırada bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre ülkemizdeki yemeklik bakliyat ekim alanları son 25 yılda 20 milyon hektardan7.5 milyon hektara, bakliyat üretim hacmimiz ise 2 milyon tondan 1 milyon tona gerilemiştir."
Son olarak söz alan Vali Su, Türkiye’de tarım konusunda çok önemli işlerin yapıldığını dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye’de tarımımızı güçlendirmek ve geliştirmek için çok önemli işler yapılıyor ve yapılmaya da devam edilecek. Ülkemizin yaklaşık 1 milyon 164 bin ton bakliyat üretimi gerçekleşiyor ve bu önemli bir rakam. İnşallah bundan sonra daha da yukarılara taşınacaktır. Bu anlamda biz 2017 yılında 6,4 milyar dolarlık hububat, yağlı tohumlar, baklagiller ihracatı gerçekleştirdik. Bunun da 431 milyon doları ilimizden gerçekleştirildi ve Mersin gerçekten bu anlamda bakliyat konusunda çok önemli değerlere sahip."
FOTOĞRAFLI