Güncelleme Tarihi:
Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (MERKAM) katkılarıyla Mersin Üniversitesi Cinsel Şiddeti Önleme Birimi tarafından 'Cinsel Şiddet Farkındalık Eğitimi' düzenlendi.
Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen eğitim, Sağlık Yüksekokulu Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı ve Cinsel Taciz Komisyonu üyesi Doç.Dr.Mualla Yılmaz ve Avukat Nursen Yücesoy Temizkan tarafından verildi. Fakülte personelinin katıldığı eğitimde cinsel şiddet ela alındı. Cinsel şiddetin psikolojik, hukuki ve ekonomik bir yanı olan kapsamlı bir konu olduğunu dile getiren Doç.Dr.Yılmaz, cinsel tacizin tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de yaygın ve ciddi bir sorun olduğunu kaydetti. Doç.Dr.Yılmaz, cinsel şiddet vakalarının saptanmasını ve mağdurlara destek sunulmasını amacıyla üniversite Cinsel Şiddeti Önleme Birimi kurulduğunu belirterek cinsel şiddete maruz kalınması durumunda izlenecek süreçten söz etti.
Cinsel tacize uğrayan kadın ve çocukların psikolojik ve fiziksel sağlığını, toplumsal ve ekonomik yaşantısını etkilediğini belirten Doç.Dr.Yılmaz şöyle devam etti:
"Kadını utandıracak her türlü söz, davranış, kadının giyimi hakkında imalarda bulunmak, kadının isteği dışında bedenine dokunmak, cinsel içerikli konuşmalar yapmak cinsel tacizi tanımlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından her 5 kadından birinin cinsel saldırı ve tacize uğradığı belirtilmiştir. Afrika, Latin Amerika ve Güney Asya gibi dünyanın farklı bölgelerindeki kız öğrencilerin laboratuvar, derslik, yurt gibi üniversite bünyesindeki alanlarda akranları ve öğretmenleri tarafından cinsel istismar ve tacize maruz kaldıkları belirtilmiştir. Üniversite kampüslerinde yüksek oranda görülmesine rağmen rapor edilme oranının da düşüktür. Her yaş ve eğitim durumunda insanların maruz kalabileceği cinsel taciz, öğrencilerin akademik başarısını etkileyebilir, mezun olma oranını düşürebilir, hatta kalıcı ruh sağlığı sorunlarına sebep olabilir."
Cinsel tacizin toplumda ciddi bir sorun olduğunu, özellikle öğrencilerin cinsel şiddetin her türüne yüksek oranda maruz kaldığı, cinsel şiddetin daha çok tanıdık kişiler tarafından gerçekleştirildiği ve adli makamlara yansıtılmadığının altını çizen Doç.Dr.Yılmaz, üniversitelerde cinsel şiddete yönelik farkındalık programlarının hazırlanması, tüm çalışanların erişebileceği cinsel şiddeti önleme birimlerinin kurulması önerisiyle sözlerini bitirdi.
Cinsel şiddetin hukuksal boyutu hakkında açıklamalarda bulunan Av. Temizkan da Anayasa, Türk Ceza Kanunu, Borçlar Kanunu, Medeni Kanun, İş sağlığı ve Güvenliği kanunu gibi tacize ilişkin koruma hükümlerinin mevcut bulunduğu çeşitli kanunlar hakkında bilgilerini örnek olaylar üzerinden paylaştı.
Eğitimin sonunda öğrencilerin sorunlarını yanıtlayan Doç. Dr. Yılmaz ve Av. Temizkan'a MERKAM Müdürü ve Cinsel Taciz Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Bahar Taner tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI