Mersin, Olası Bir Afete Hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Mersin, Olası Bir Afete Hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 09:52

MERSİN, OLASI AFET VE BİR ACİL DURUM HALLERİNE HAZIRLANIYOR. BU KAPSAMDA, AKDENİZ AÇIKLARINDA 6,3 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLMASI DURUMUNDA UYGULANACAK MÜDAHALE PLANI, MERSİN VALİSİ ÖZDEMİR ÇAKACAK BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MASA BAŞI TATBİKATLA ELE ALINDI.

Mersin, olası afet ve bir acil durum hallerine hazırlanıyor. Bu kapsamda, Akdeniz açıklarında 6,3 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda uygulanacak müdahale planı, Mersin Valisi Özdemir Çakacak başkanlığında yapılan masa başı tatbikatla ele alındı.
‘Mersin Afet Müdahale Planı’nın uygulanabilirliğini artırmak, ana ve destek çözüm ortağı kurumlarda farkındalık oluşturmak, yerel düzey hizmet grubu operasyon planlarındaki olası çakışma ve eksiklikleri tespit edebilmek, görev alacak hizmet grupları ile koordinasyon birimlerinin rollerini ve sorumluluklarını tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek amacıyla ‘Mersin Afet Müdahale Planı’nın masa başı tatbikatı yapıldı. Vali Çakacak başkanlığında gerçekleştirilen tatbikata İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri, 26 hizmet grubu yöneticisi ve yardımcı birim sorumluları katıldı.
Toplantı öncesi bir konuşma yapan Çakacak, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nca onaylanan ‘Mersin Afet Müdahale Planı’nın masa başı tatbikatını yapacaklarını söyledi. Amaçlarının, kurumların afet ve acil durum hallerinde yapması gereken görevlerini belirlemek ve hazırlık düzeyini ölçmek, imkanlarını ve kapasitesini test etmek ve eksiklikler varsa bunları tamamlamak olduğunu belirten Çakacak, “Bu masa başı tatbikatlarından sonra saha tatbikatı da yapacağız. Yine kurumlarımızın katılımlarıyla, hatta çevremizdeki illerle irtibat halinde olup, Adana Arama Kurtarma Birliği’nin de dahil olduğu saha tatbikatı ile afet hazırlığımızı arttıracağız. Mersin Afet Müdahale Planı, ilin afetselliği ile hizmet guruplarının görev ve sorumluluklarını içerirken, 26 hizmet gurubu operasyon planı, operasyonel prosedürleri, iş akışını personel, donanım ve kaynak yönetimi gibi detayları kapsıyor. Bugün bunları burada tartışacağız, görüşeceğiz” dedi.
Toplantıda, Mersin’de bir afet meydana gelmesi halinde nelerin yapılması gerektiğini ele alacaklarını dile getiren Çakacak, “İmkan ve kabiliyetlerimiz nelerdir, eksikliklerimiz nelerdir, bunları nasıl giderebiliriz, buralarda bunlara çalışacağız ki, bir afet durumunda herhangi bir eksikliğimiz olmasın“ diye konuştu.
6,3 BÜÜKLÜĞÜNDE DEPREM TATBİKATI
Toplantıda daha sonra masa başa tatbikata geçilmeden önce, tüm hizmet grubu yöneticilerine, görev ve sorumlulukları ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı. Toplantıda yerel düzey 26 hizmet gurubu yöneticisinden, daha önce hazırlanan masa başı tatbikat senaryosunu esas alarak alt senaryolarını oluşturmaları istendi.
Tatbikatta, senaryo gereği merkez üssü Akdeniz açıkları olan 6,3 büyüklüğünde bir deprem olduğu farz edildi. Sonrasında her hizmet gurubuna söz hakkı verilerek, kendi planlarına uygun bir şekilde senaryo gereği, meydana gelen depremin Mersin’de yol açtığı hasara müdahale yöntemleri yine bizzat hizmet grubu yöneticileri tarafından anlatıldı. Bu sayede oluşturulan senaryo çerçevesinde, katılımcılara afet öncesi, sırası ve sonrasında afet yönetimi ile ilgili doğru hareket tarzları kazandırılarak farkındalık sağlandı. Yapılan genel değerlendirmenin ardından masa başı tatbikatı sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!