Mersin Limanı, Gazze'ye insani yardım taşıyacak Lady Leyla'yı ağırlayacak

Güncelleme Tarihi:

Mersin Limanı, Gazzeye insani yardım taşıyacak Lady Leylayı ağırlayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2016 15:06

Mersin Limanı, Gazze'ye insani yardım taşıyacak Lady Leyla'yı ağırlayacak

Haberin Devamı

Ali Ekber ŞEN-İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA) - KÖRFEZ krizinden ABD'nin Irak müdahalesine, insani yardım gemilerinden savaştan kaçan göçmenlere kadar birçok asker ve sivile ev sahipliği yapan Mersin Limanı, şimdi de İsrail ile yapılan anlaşma sonucu Gazze'ye gidecek yardım gemisi 'Lady Leyla'nın Türkiye'den çıkış noktası olacak.
Mısır'ın İskenderiye Limanı'ndan yola çıkan Panama bandıralı M/W Lady Leyla adlı geminin en geç yarın sabah Mersin Limanı'nda olması bekleniyor. Burardan da Gazze'ye gidecek olan 123 metre uzunluğundaki insani yardım gemisinin içinde 5 bin ton un, 2 bin ton pirinç, 3 bin ton şeker yer almak üzere toplam 10 bin ton gıda kolisi bulunacak. Ramazan Bayramı'ndan önce varış noktasına ulaşması planlanan gemi, Gazzeli çocuklara ise 10 bin oyuncak ulaştıracak. Lady Leyla cuma günü düzenlenen törenle uğurlanacak.
GEÇMİŞTE NELER OLDU?
1991 yılında yaşanan Körfez krizi sürecinde, Mersin'e gelen ABD savaş gemileri limanda bekletildi, liman içinde de ciddi hareketlilik görüldü. ABD'nin Irak müdahalesi dönenimde ise, limanın bir bölümü ABD'ye tahsis edildi ve ticaret sekteye uğradı.
Temmuz 2006'da İsrail'in Beyrut'u bombalaması nedeniyle hayatlarını kurtarmak isteyen Lübnanlılar, Mersin'e kaçtı. Havalimanları bombalandığı için deniz yolunu kullanan 10 bine yakın Beyrutlu, Mersin Limanı'na indi. Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne katılacak Türk birlikler ve unsurları için 9 Ağustos 2006'da Mersin Limanı'nda tören düzenlendi. Çoğunluğu uzman çavuş olan 95 askeri personel, TGC İskenderun Gemisi ile limandan aileleri ile hüzünlü bir veda ile ayrıldı.
18 Ekim 2011'de Somali'ye gönderilen 16 milyon liralık yardım gemisi de Mersin Limanı'ndan yola çıktı. Mersin Limanı'ndan son çıkan insani yardım gemisi ise 'Şefkat Gemisi' oldu. Türkiye'den Yemen için hazırlanan 7 milyon dolarlık gıda ve tıbbi malzemeden oluşan 5 bin 400 ton insani yardım malzemesi taşıyan 'Şefkat Gemisi', dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katılımıyla, 2 Şubat'ta Mersin Limanı'ndan demir aldı.
MERSİN LİMANI'NIN BUGÜNÜ
Genişleme çalışmalarının sürdüğü Mersin Limanı, hizmet verdiği 17 konteyner operatörü ile birlikte 100'den fazla limana bağlantısı ile dikkat çekiyor. Mevcut durumda dünya çapında düzenli hizmet verilen 6 bin 200 müşterisiyle Türkiye'deki konteyner limanları arasında yüzde 17.8'lik, ithalat-ihracat konteyner iş hacmi bakımından ise, yüzde 25.8'lık pazar payına sahip Mersin Limanı, geçen 2015 yılında 4 bin 320 gemiye hizmet verdi. Bugün yıllık 1.8 milyon TEU konteyner ve 9 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesine sahip olan liman, halen inşaatı devam eden büyüme yatırımı ile 2.6 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ulaşacak.
Genişleme Projesi kapsamında toplam 480 metre uzunluğunda yeni bir rıhtım inşaatının yapıldığı limanda, geri sahada oluşturulan 106 bin metrekarelik alan yeni terminalin stok sahası olarak hizmet verecek. Rıhtım üzerinde kullanılacak 49 metre yüksekliğinde 4 adet dev rıhtım vincinin kapasitesi toplam 800 bin TEU olacak. Bugün 2 bin kişiye doğrudan, 18 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayarak kente ve ülke ekonomisine büyük bir katkı veren liman, Genişleme Projesi sayesinde dünyanın en büyük konteyner gemilerinin limana uğramasına olanak sağlayacak. Direkt seferlerin açılması ve sefer sürelerinin kısalmasıyla MIP, Ortadoğu ve bağımsız devletler topluluğu ülkelerinin de ana limanı olacak.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!