IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2015 11:46
MERSİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ ABİT BACA, MERSİN'İN YÜZDE 54'ÜNÜN ORMAN OLDUĞUNU İFADE EDEREK, "HER YIL YAPILAN AĞAÇLANDIRMA VE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI NETİCESİNDE 25 BİN 294 HEKTAR ORMANSIZ ALAN AĞAÇLANDIRILARAK ORMAN VARLIĞIMIZ 865 BİN 640 HEKTARA ÇIKARILMIŞ VE ORMAN ALANLARIMIZDA YÜZDE 3,1'LİK BİR ARTIŞ SAĞLANMIŞTIR. MERSİN ORMANLIK ALAN OLARAK TÜRKİYE’DE 5. SIRADA" DEDİ.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Mersin’in yüzde 54’ünün orman olduğunu ifade ederek, "Her yıl yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları neticesinde 25 bin 294 hektar ormansız alan ağaçlandırılarak orman varlığımız 865 bin 640 hektara çıkarılmış ve orman alanlarımızda yüzde 3,1’lik bir artış sağlanmıştır. Mersin ormanlık alan olarak Türkiye’de 5. sırada" dedi.
Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Mersin’in Tarsus ilçesinde yer alan Çamalan ve Gülek ormanlarında yapılan bakım ve gençleştirme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Basın mensuplarıyla çalışmaları yerinde inceleyen Baca, bugüne kadar yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı. Mersin’in yüzde 54’ünün ormanlık alan olduğunu kaydeden Baca, "Her yıl yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları neticesinde 25 bin 294 hektarlık ormanlık alan ağaçlandırılıp orman varlığı 865 bin 640 hektara çıkarılarak orman alanlarında yüzde 3.1’lik artış sağlandı. Mersin Ormanlık alan olarak Türkiye’de 5. sırada. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak her yıl, ormancılık çalışmalarımızın esasını oluşturan silvikültürel faaliyetlerimizi aksatmadan devam ettiriyoruz. Silvikültürel faaliyetler, orman varlığımızın devamı ve sürdürülebilinir olması açısından olmazsa olmazımızdır. 2014 yılı içerisinde 6 bin 512 hektar ağaçlandırma ve rehabilitasyon, bin 14 hektar tabii tensil yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalara ek olarak ormanlarımızda, 7 bin 383 hektar gençlik bakımı, 11 bin 900 hektar kültür bakımı ve 12 bin 974 hektar alanda ise sıklık bakımı çalışmaları yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar neticesinde orman köylüsüne ve vatandaşlarımıza yaklaşık olarak 12 milyon 580 bin lira ekonomik katkı sağlanmış ve 4 milyon 539 bin fidan toprakla buluşturulmuştur" diye konuştu.
"GEÇEN YIL 4,5 MİLYON FİDAN DİKTİK"
Orman Bölge Müdürlüğü olarak amaçlarının ormanların niteliğini, gücünü ve sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Baca, "Bizim ormancılar olarak görevimiz ormanları korumak. Niteliğini artırmak güçlendirmek bakımını yapmak ve sürdürülebilirliğini artırmaktır. Bugün kızılçam dediğimiz Akdeniz bölgesine özgü ağaç türü olan kızılçam türünün bakımını gençleştirilmesi çalışmalarını gördük. Geçen sene kızılçam türünde tabi yolla gençleştirmesini yaptık. Bu aylarda da çimlenmeleri de gördük. Kamuoyunda oluşan ormanları kesiyoruz algısını yok etmek istiyoruz. Bizler buralarda planlı olarak geliştirme ve bakım çalışmaları yapıyoruz. Ormanların niteliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Bin 14 hektar civarında gençleştirme çalışması yapıyoruz. Geçen sene diktiğimiz fidan sayısı 4.5 milyon. Bunun ağırlığı sedir. Kızılçam ve karaçamı daha çok doğal yollarla oluşturmak için çaba sarf ediyoruz. Sedirde ise durum öyle değil ekim ve dikim yapmak zorundayız. Herhangi bir yangın durumunda ise kızılçam ve karaçam da ekim ve dikim yolunu kullanıyoruz. Mersin’de daha 185 bin hektar ağaçlandırılmaya müsait alan var" şeklinde konuştu.
"ORMANLARIN BAKIMI İÇİN AĞAÇ KESİCİLERİNE İHTİYAÇ VAR"
Ormanda yürütülen bakım çalışmaları için ağaç kesicilerine ihtiyaç olduğunun altını çizen Baca, "Ormanların bakımını yapmak niteliğini geliştirmek esaslı görevimiz. Bu ormanlarda ki bakımın ve geliştirilmesi için de ağaç kesicilerine ihtiyacımız var. Önceden ormanlar da kesimcilik yaygınken son zamanlarda azaldı biraz. Ağır ve tehlikeli bir iş kolu olduğu için yeni nesil bu işi sürdürmek istemiyor. Bizde bu insanları bu alana çekebilmek ve tutabilmek için sertifika veriyoruz. Orman işçilerinin gelir seviyesini de artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü ormanların bakımı ve gençleştirilmesi gerekiyor ve ağaç kesicileri bu noktada çok önemli. 2015 yılında yaklaşık 1800 kesim işçisine sertifika vermeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar 400 işçiye sertifika verdik. Bu yıl sonuna kadar devam edecek. Amacımız sadece sertifika vermek değil ağaç kesicilerini orman içinde tutmak. Çünkü yıldan yıla kesimci sayısı azalıyor. Onların azalması bizim ormanlarda ki çalışmalarımızı engeller. Bizim birincil görevimiz onları bu sektörde tutmak" ifadelerini kullandı.
"AKDENİZ İKLİM KUŞAĞINDA YANGIN RİSKİ FAZLA"
Akdeniz iklim kuşağında yangın riskinin fazla olduğunu belirten Baca, "Akdeniz iklim kuşağında Adana, Mersin, Hatay, Antalya, Maraş şehirleri orman yangını açısından riskli bölgeler. Mersin’de Mut, Silifke, Gülnar bölgesi çok riskli bölgeler. Yaz aylarında o bölgeler için çok tedirgin oluyoruz. O bölgenin poyrazı çok etkili. 2013 yılında istatistikleri tuttuk. 118 gün o bölgede poyraz etkisi var. O dönemde 155 hektarlık alanımız yandı bizim. Ama daha fazlası olabilirdi. Yine o dönemde Maraş’ta 2 bin hektarlık alan yandı. Yine Adana’da 2 bin hektarlık yer yandı. 2014 yılında Türkiye genelinde olduğu gibi bizimde rakamlarımız olumluydu. Geçen sene 77 hektarlık bir ormanlık alanımız yandı. Alan olarak az ama sayı olarak çoktu. Diğer bölgelere göre durumumuz iyi. Bu bağlamda diğer ülkelere yangın açısından bilgi ve eğitim verebilecek seviyeye geldik. Yangının iyisi olmaz ama bizler bu konuda eğitimlerimize de önleyici tedbirler almaya devam edeceğiz. Ormanlık alandaki çalışmaları iyi yapmak gerekir. Yangın yolları, yangına dayanıklı türlerle ormanı ayırmak, yangın havuzları ve ekibin disiplinli olması yangın riskini de en aza indirecektir" dedi.