IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 10:23
ULUSLARARASI ANITLAR VE SİTLER KONSEYİ’NİN (ICOMOS) KURULUŞUNUN 50. YILI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA, MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE MERSİN ÜNİVERSİTESİ (MEÜ) İŞBİRLİĞİNDE VE ICOMOS’UN KATKILARIYLA ‘ICOMOS’UN DÜNYA MİRASI DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ' KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.
Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) kuruluşunun 50. yılı etkinlikleri kapsamında, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) işbirliğinde ve ICOMOS’un katkılarıyla ‘ICOMOS’un Dünya Mirası Değerlendirme Kriterleri’ konulu seminer düzenlendi.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen seminere, Mersin Vali Yardımcısı Ali Katırcı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi üyesi Prof. Dr. Tamer Gök ve ICOMOS Türkiye Milli Komitesi üyesi ve eski Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Haluk Tunçsu, kültür varlığının korunması konusunda Türkiye’de en başarısız illerden birisinin Mersin olduğunu vurgulayarak, kültür varlıklarının korunması konusunda bu kadar büyük bir tahribatın Türkiye’nin başka hiçbir yerinde olmadığını dile getirdi. Kültür varlıklarının korunması konusunda en başarılı illerin İzmir ve Muğla olduğunu ifade eden Tunçsu, “Mersin’i İzmir ve Muğla’yla kıyasladığımız zaman kültürel varlıklarımız, bu illerden geri kalmayacak kadar çoktur. Tarsus’tan Anamur’a kadar her tarafta kültür varlığımız var ama korunamamış. Kızkalesi’nin doğal siluetini dahi koruyamamışız. Bu konuda Kültür Bakanlığı’nın, Mersin’de ve Adana’da ayrı bir şekilde müstakil koruma kurulunu oluşturması gerekir. Mersin’in kültür varlıklarının yoğunluğu nedeniyle müstakil çalışması gerekir” dedi.
Kültür Bakanlığı’nın kültür değerlerinin korunması için yeteri kadar bütçe ayırmadığını savunan Tunçsu, “Genel bütçenin yüzde birini dahi oluşturmuyor. Pompeipolis için yıllık 70 bin TL bütçesi var. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 650 bin TL bütçe çıkardık. Bu imkansız bütçeyle özellikle Mersin, Antalya, Muğla, İzmir gibi her tarafı kültür varlığı olan açık hava müzelerini nasıl kullanıma açacak? Kazı başkanlarına çok az bir bütçe ayrılıyor. Bütçe 100 bin TL’yi geçmiyor. Hocalarımız iğneyle kuyu kazıyorlar. Danyal Peygamber Türbesi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın özel bir ilgisinden ve çabasından korunmuştur. İlimizde bir kültür varlığının restorasyonu ve ortaya çıkması ile ilgili mükemmel, parlak bir örnek göremiyoruz” şeklinde konuştu.
Mersin’in kültür varlıklarının bir an önce yerli ve yabancı turizmcilerin kullanımına açılması gerektiğini ve bu konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak gereken desteği vereceklerinin altını çizen Tunçsu, “Kültür varlığını turizmin bir alt değeri, lokomotifi olarak sunabilmek lazım. 6360 sayılı yasa artık bu tür hizmetlerin büyük çoğunluğunu büyükşehirlere verdi. Kültür Bakanlığı bütçesi ile idaresi bunu yapamıyor. Kızkalesi’nin, Mamure Kalesi’nin ve Pompeipolis’in turizmle bütünleştirilerek gerekli çalışmaların yapılması lazım. Bunu da en iyi mahallindeki karar vericiler gerçekleştirebilir. Valilik, Büyükşehir Belediyeleri gibi mahalli yöneticileri bu konsepti daha iyi kurar. Kültür Bakanlığı politikasını bu yönde değiştirmeli” şeklinde konuştu.
Mersin Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu proje kapsamında, Kanlıdivane ve Kızkalesi bölgesindeki kültür varlıkların tespiti ve dünya kültürel mirasına kazanmasına yönelik 1 milyon TL’lik bütçeli envanter çalışmasına destek verdiklerini belirten Tunçsu, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 1 milyon TL’lik bütçeye evet dedik ve Büyükşehir Belediye Meclisimize sunduk. Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan da geçirerek bu bölgenin tarihsel kimliğinin korunması amacıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel varlığımızın tahribatından neresinden dönersek kârdır dedik ve destek verdik" ifadelerini kullandı.
Mersin’in sadece yılın iki buçuk ay değil, 365 günü kazı çalışmalarının yapılması için ikliminin elverişli olduğuna değinen Tunçsu, “Kazı heyetleri üniversiteler tatil olunca yaklaşık 2,5 ay boyunca kazı yaparken, Avusturyalılar ve Almanlar, Bergama ve Efes’te yılın 365 günü kazı yapıyor. Biz sıcak bir iklimiz, 365 gün çalışmamak için bir sebep yok. Mersin bu konuda Türkiye’de en rahat çalışılabilecek bir bölge. Kültür miraslarının Avrupa’daki örneklerine bakıldığı zaman kültür varlıkları yerli ve yabancı turistlerin günlük kullanımına bırakılmıştır. Biz ise sadece izleyip fotoğraf çekiyoruz. Bu şehrin merkezindeki ilk fotoğraf çektireceğiniz kültür varlığı Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu taş binadır. Göreve gelir gelmez burada bir çalışma yaparak, kültür varlığının olduğu değere çekmek için çok ilgilenmeme rağmen, kuruldan ancak dört ayda projeyi geçirebildik. Bu gurubun çalışmalarının, üretecekleri fikirlerin şehrimizin kültür varlıklarının korunmasına ve gelişmesine katkısı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, ‘ICOMOS’un Dünya Mirası Değerlendirme Kriterleri’ konulu seminerin sunumunu yaptı. Sunumun ardından Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, katkılarından dolayı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’a çiçek takdim etti.