Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, 2015 yılında kaynakların verimli kullanılması adına yaptığı çalışmalar ve hayata geçirdiği projelerle hizmet dolu bir yıl geçirdiği ve bu çalışmalarla kentin çehresinin değiştiği bildirildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, geride bıraktığımız 2015 yılında Gazi Mustafa Kemal
Atatürk’ün ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ sözünden hareketle başlattığı merkez ve kırsalda kalkınma hamlesiyle kenti geleceğe hazırladığı belirtildi. Mersin’in kültürel, coğrafi ve sanatsal güzelliklerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak için kültürel etkinliklerden festivallere uzanan geniş bir yelpazede organizasyonlar gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, merkez ve kırsalda başlattığı kalkınma hamlesinde uzun yollar kat etti.
"ULAŞIMDA BÜYÜK ATILIM"
Mersin’in ulaşım sorununa çözüm bulmak ve Mersin’in ulaşım altyapısını oluşturmak amacıyla 2015’te Ulaşım Master Planı’nı tamamladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bu projelerden en önemlisi olan Tulumba Bat-Çık Projesi inşaatında sona yaklaştık. Akbelen 1, 2 ve Limonluk kavşaklarının da Bat-Çık Projesi’ni 2016 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Toplu taşımada yaptığımız düzenlemede 120 engelsiz ve çevre dostu otobüs alarak halkın güvenli ve konforlu ulaşımı için önemli bir adım attık. Toplu taşımanın ulaşmadığı köy ve mahalle kalmadı. Böylece günlük 20 bin olan yolcu sayısı 60 bine çıktı. Kentte kilit nokta sayılabilecek birçok kavşağı kaldırarak akıllı sinyalizasyon sistemini Mersin’de uygulamaya koyduk” dedi.
"MERSİN’İN TARIM GELECEĞİNE YATIRIM YAPTIK"
Mersin’in bereketli topraklarını ve tarım arazilerini göz önünde bulundurarak çiftçiye verdikleri destek ile kentin tarım geleceğine yatırım yaptıklarını kaydeden Kocamaz, “Türkiye’de ilk defa Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nı kurarak kırsal bölgelerde sulama kooperatiflerinin kurulmasını sağladık. Belediyemiz öz kaynaklarıyla üreticimize 2 yılda toplam 138 bin 290 metre sulama borusunu teslim ettik. Kırsaldaki üreticimizin ek gelir elde etmesi ve mahallelinin
tarım ekonomisinin canlanması amacıyla 50 bin 400 adet nergis çiçeği soğanı dağıtarak, üretici bazında yaklaşık 4 bin 300 TL yıllık çiçek geliri elde edilmesini sağladık. Gülnar ilçemizde üreticimiz için kurduğumuz soğuk hava deposu ile ilçe ekonomisine yaklaşık 6 milyon TL girdi sağlıyoruz. Kurduğumuz Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi ile ürünlere gelecek olan zararı önceden tahmin edip üreticimize bildiriyoruz” ifadelerini kullandı.
"SOSYAL HİZMETLERDE SINIR YOK"
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin özelikle kadın ve çocuklara yönelik gerçekleştirdiği sosyal projelerle sanatsal aktiviteler, sosyal yardımlar, eğitim ve toplum bilinçlendirmede sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kocamaz, “Ramazan ayında kurduğumuz bereket sofraları ile on binleri buluşturduk. Açtığımız Kadın Danışma Merkezi ile kadınlarımıza, yaptığımız eğitim yardımı ile 15 bin üniversite öğrencimize, okullarda kırtasiye yardımı, eğitim ve kültürel gezilerle çocuklarımıza sahip çıktık” diye konuştu.
Kocamaz, yakında hizmete girecek olan Sosyal Market’ten ihtiyaç sahibi vatandaşların gıda, temizlik malzemesi ve giyim ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirterek, “Belediyemiz tarafından kurulacak Sosyal Market ile ilimizdeki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız adil bir şekilde belirlenerek kendilerine vereceğimiz kartlarla ihtiyaçlarını karşılayabilecekler" dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın, 2015 yılının ilk 11 ayında 625 konut ve işyeri yangınına müdahale ettiğini belirten Kocamaz, “Kent genelinde 11 noktada hizmet veren itfaiye ekiplerimiz, 679 personeli ile Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar 15 bin 620 kilometre karelik sorumluluk bölgesinde yangın, arama kurtarma,
trafik kazası, sel baskını gibi 5 bin 480 olaya müdahale ederek yüzlerce vatandaşımızın canını malını kurtarmak için canla başla mücadele etti” şeklinde konuştu.
Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’nın 2015 yılında yürüttüğü projelerine bir yenisini daha ekleyerek şeffaf denetim ilkesini hayata geçirdiğini ifade eden Kocamaz, şu bilgileri verdi; "Zabıta ekiplerimiz tarafından kullanılmaya başlanan yaka kamerası sistemi ile denetim ve uygulamalar sırasında zabıta memurları ile vatandaşlar arasında yaşanan sorunların, iddiaların ve şikayetlerin engellenmesini, etkin bir denetleme ortamı oluşturulmasını sağladık. Zabıta ekiplerimiz, Mersin halkının rahatsızlık duyduğu ve kentte kaldırım işgali yaratan her konuya müdahale etti. Mersin’in en önemli problemlerinden biri olan trafik sorununu çözmek için trafik zabıta ekipleri aracılığı ile toplu taşıma araçlarına yönelik uygulamalar gerçekleştirdik.”
"SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN YATIRIM YAPTIK"
Sağlıklı nesillerin yetişmesine öncülük etmek amacıyla Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı ve Danışmanı Merkezi’ni açtıklarını belirten Kocamaz, “Açtığımız bu merkezleri Gezici Sağlık
Otobüsü, uzman eğitmenler ve psikologların görev yaptığı çocuk akademileri ve hasta nakil araçları ile destekledik. Merkezde 4, ilçelerimizde 7 adet olmak üzere toplamda 11 hasta nakil aracını hizmete sunduk. Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı hasta nakil araçları ile toplamda 2 bin 351 hastaya hizmet verdi” ifadelerini kullandı.
"MERSİN’İ SPOR KENTİ YAPTIK"
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin’i spor kenti yapmak için birçok etkinliğe imza attığını belirten Kocamaz, şöyle devam etti; "Şimdiye kadar sporun ve sporcunun her koşulda yanında olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, açtığı spor akademileri ve amatör spor kulüplerine verdiği desteklerin dışında Mersin’in ulusal ve uluslararası arenada tanıtımını sağlayarak kentin bu alanda da parlamasına destek oldu. Özellikle gençleri spora yönlendirerek yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak, stres ile başa çıkma yolları ile konsantrasyon bozukluklarının önüne geçmek amacı ile futboldan basketbola, yüzmeden hentbola kadar farklı spor branşlarını gençlerle buluşturduk. Atletizm ve ata sporumuz güreşte ulusal ve uluslararası çapta düzenlediğimiz etkinliklerle Mersin’in adını dünyaya duyurduk.”
’Engelsiz Mersin’ sloganı ile yola çıkarak, Engelliler Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını ve Mersin’de engelleri kaldırmak için tüm imkanlarını seferber ettiklerin ifade eden Kocamaz, “Özel eğitime ihtiyaç duyan otistik bireylerin eğitim alabilmesi ve topluma kazandırılması amacıyla Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’ni 2016 yılında hizmete açacağız. 3 bin 562 metrekare alan üzerine kurduğumuz Eğitim Merkezi, 34 öğrenciye hizmet verecek. Yaptığımız tüm çalışmalarla engelli vatandaşların sosyal hayata katılımlarını sağlayarak güven içerisinde sokağa çıkabilmelerini, onların yüzünü güldürmeyi ve topluma kazandırmayı amaçladık. Mersin’deki tüm engelli vatandaşların sorunlarının tespitine ve çözümüne yönelik hizmet ürettik. Engelli Danışma Merkezi, oyun parkları, bina ve ana caddelere hissedilebilir yüzey uygulamaları, kentte rahatça gezebilecekleri engelsiz rampalar, transfer araçları, engelli vatandaşlara uygun toplu taşıma araçları, görme engelli ve yaşlılar için sesli anons sistemi gibi birçok hizmeti hayata geçirdik” diye konuştu.
"ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETTİK"
2015 yılında Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri’ni açarak sadece Mersin’in değil tüm ülkenin çevre geleceğine etki eden evrensel bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Kocamaz, “Belediye olarak hizmete açtığımız Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile çöpten enerji üreterek Mersin’in ekonomisine katkı sağladık. Mersin’de öne çıkan çevre sorunlarını su yönetimi, atık yönetimi, toprak yönetimi, hava kirliliği, gürültü, görüntü ve mimari kirlilik, enerji gibi tüm yönleriyle değerlendirerek projelerimizi buna göre şekillendirdik” ifadelerini kulandı.
"MERSİN YEŞİLE DOYACAK"
Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekiplerinin Mersin’i bir uçtan bir uca rengarenk çiçeklerle donattığını belirten Kocamaz, “Ekiplerimiz bir yılda 5 bin 801 ağaç ve 801 bin 377 mevsimlik bitki dikimi gerçekleştirdi” dedi. Kocamaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi seralarında özel olarak yetiştirilen çiçek ve bitkilerin, yapılan peyzaj düzenlemeleriyle kente estetik bir görünüm kazandırdığını dile getirerek, “Çevre Dostu Kent anlayışıyla yürüttüğümüz çalışmalarda şantiye sahasında kalan ağaçlar ve çalı grupları, modern iş makineleri ile yıpratılmadan yerinden sökülerek, korunaklı bir şekilde taşındı. Daha sonra bu ağaçlar, belirlenen uygun noktalara dikilerek, ağaçların yaşamının devamı sağlandı. Tek bir ağaç zarar görmeden, kentin yeşil dokusu korundu” şeklinde konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlara yönelik yürüttükleri çalışmalar kapsamında 3 bin 408 köpeği bakımevine aldıklarını hatırlatan Başkan Kocamaz, “Aşılama, kısırlaştırma ve sağlık kontrollerinin yapıldığı merkezimizde bin 122 köpeğimizi sahiplendirdik. Hayvan severlerin taleplerini en hızlı şekilde değerlendiriyoruz. Mersin’de kedi popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde kurduğumuz kedi evleri ile kedilere yiyecek ve barınma imkanı sunuyoruz. Bu anlamda Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Hayvan Bakımevi’nde 10 araç ve 24 personelle 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz” dedi.
Ulaşım Master Planı baz alınarak Mersin’i modern bir şehir haline getirmek için Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekiplerinin aralıksız olarak yol yapım ve yenileme çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan Başkan Kocamaz, şu bilgileri verdi; "2015 yılı aralık ayı itibariyle kırsal bölgelerimizde 42 bin ton asfalt kullanılırken, ilçe belediyelerimize de 52 bin ton asfalt desteği sunuldu. Yüklenici firma tarafından da 222 bin 250 ton asfalt kullanılarak yol yapım işlemleri gerçekleştirildi. Yine Mersin merkezde 156 bin 391 ton asfalt kullanılırken asfalt yama işlemlerinde 10 bin 718 ton malzeme kullanıldı. Yüklenici firma tarafından ise 155 bin ton asfalt kullanıldı. Merkezde toplamda 311 bin 391 ton asfalt kullanılarak yol yapım ve yenileme işlemelerine devam ediliyor. Eğitim ve öğretim dönemi boyunca öğrencilerin ders saatleri dışında vakit geçirdiği bahçelerin daha düzgün ve temiz olması için yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında okullarımıza 5 bin 123 ton asfalt kullanılarak bahçe ve çevre düzenlemesine katkı sunduk. Aynı zamanda 71 bin 530 adet kilit taşı ve 830 adet bordür taşı döşedik.”
"MERSİN, KAPILARINI DÜNYAYA ARALADI"
Mersin’in kültürel, coğrafi ve sanatsal güzelliklerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtarak turizm potansiyelini dünyaya anlatmak adına birçok organizasyon gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Kocamaz, “Bu anlamda dünyada ilk kez Mersin’de düzenlediğimiz ve kardeş kentleri bir araya getiren 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 4 kıta, 25 ülkeden 50 belediye ve 200 katılımcıyı Mersin’de ağırladık. Dünyanın en büyük turizm fuarlarında, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yerimizi aldık. Mersin’in kültür değerlerini, yetiştirdiği ürünleri, bunun yanında folklorik değerler ve damak zevkine hitap eden yöresel tatlarını tanıttık. Gerçekleştirdiğimiz sanatsal ve kültürel etkinliklerle vatandaşlarımızı bir araya getirerek, birçok değerli sanatçımızı Mersin’de ağırladık” diye konuştu.