Mersin Gümrüğü'ndeki kaçak kırmızı et operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Mersin Gümrüğündeki kaçak kırmızı et operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 15:21

- Aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı - Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kahraman: "Kutular içeride o kadar profesyonelce kolilenmiş ki giden arkadaşlarımız önce kutuları saydıklarında içinde kırmızı et olduğu hissine kapılmışlar. Daha sonra bazı kutuların boş olduğu görülünce kutuların içine bakmışlar" - "Bölge müdürlüğü olarak soruşturma bitine kadar antrepolara kırmızı et sokulmasını yasakladık" - "Bu etler Türkiye'ye girerken sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sertifikaları var. Vergiden kaçırmak için yapılmış bir kaçakçılık olduğunu düşünüyoruz"

Haberin Devamı

MERSİN (AA) - Mersin Gümrüğü'ndeki kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin, bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğunun tespit edildiği operasyona ilişkin soruşturmasında, aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

İşlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.

Bu arada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğü ekipleri, soruşturmaya konu et depolama işlemi yapan 4 antrepodaki sayımda, 2 antrepoda usulsüzlük tespit etti.

Mühürlenen 2 antrepoda ekiplerin incelemelerinde gizli bölmelerin olduğu ve kontrol sırasında yurda kaçak sokulacak malların bu depolarda saklandığı tespit edildi. Kırmızı et yerine transit sevkıyatta kullanılacak tavuk etlerinin kırmızıya boyandığı, antrepoların güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği de belirlendi. Soruşturma kapsamında 2 antrepo ile buraları kullanan 7 firmanın tüm kayıtları detaylı incelemeye alındı.

- "Sonuna kadar gidilecek"

Haberin Devamı

Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman, yaptığı açıklamada, yurt dışına transit gönderilmesi gereken etlerin yurt içinde bırakıldığına ilişkin iddialara yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bilgisi dahilinde ekim ayı başından itibaren soruşturma yürüttüklerini söyledi.

Bakan Canikli'nin, yüksek vergili ürünlere yönelik tam tespit yapılması talimatı verdiğini hatırlatan Kahraman, kırmızı etlerin, antrepolardan Habur ve Cilvegözü Sınır kapılarına transit gönderilmesini takibe aldıklarını bildirdi.

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de çalışma yürüttüğünü aktaran Kahraman, bütün antrepolarda mal sayımı yaptıklarını ifade etti.

Kahraman, bir antrepoda ciddi eksik olduğunu tespit ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Çok ilginç bir durumla da karşılaştık. Kutular içeride o kadar profesyonelce kolilenmiş ki giden arkadaşlarımız önce kutuları saydıklarında içinde kırmızı et olduğu hissine kapılmışlar. Daha sonra bazı kutuların boş olduğu görülünce diğerlerinin de içine bakmışlar. Bu sırada Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ndeki veterinerlerden yardım istemişler. Kutular açılıp bakıldığında kırmızı et süsü verilmiş, ona benzeyen tavuk etleri, kırıntıları ve tavuk kıymaları çıkıyor içinden. Ondan sonra çok ciddi bir sayıma geçildi. Neticede antrepoda olması gereken bin 44 ton etin yerine tavuk kırıntısı ve kıyması konulduğu görüldü."

Haberin Devamı

Kahraman, bunun üzerine ciddi incelemeye geçildiğini ifade ederek, "Cumhuriyet savcılığınca soruşturma yürütülüyor. Kimler bu işin içindeyse sonuna kadar gidilecek. Adli kolluk birimlerimiz bu işin peşini bırakmayacak" dedi.

- Antrepolara kırmızı et girişi yasaklandı

Kahraman, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için gerekli önlemleri de aldıklarına dikkati çekerek, "Bölge müdürlüğü olarak soruşturma bitene kadar antrepolara kırmızı et sokulmasını yasakladık. Antrepolarda ne kadar değerli, yüksek vergili ürün varsa tüm arkadaşlarla bunları sayıyoruz. Fiziki tam tespit yapıyoruz" diye konuştu.

Kahraman, antrepoların lojistik zincirin bir halkası olduğunu, Mersin'de 62 A tipi, 22 C tipi antrepo bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bunların içinde düzgün çalışanların olduğunu ve haklarının yenmemesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, suistimal edenlere taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.

Kaçak etlerin nerelere gönderildiğinin tespit edileceğini belirten Kahraman, "Bu etler Türkiye'ye girerken sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sertifikaları var. Bunların sağlıksız etler olduğunu düşünmüyoruz. Vergiden kaçırmak için yapılmış bir kaçakçılık olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kahraman, antrepolardaki sayımın sürdüğünü ancak kaçak kırmızı et rakamının artmasının şimdilik beklenmediğini sözlerine ekledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin Gümrüğü'nde düzenlenen operasyonda bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğunun tespit edildiğini, olayla ilgili 11 kişinin savcılıkça adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!