Mersin’deki Külterel Zenginlik Belgeselde Buluştu

Güncelleme Tarihi:

Mersin’deki Külterel Zenginlik Belgeselde Buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 11:16

KENTTEKİ KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ ANLATMAK AMACIYLA AB TÜRKİYE DELEGASYONU İLE MTSO AB BİLGİ MERKEZİ İŞ BİRLİĞİNDE, MERSİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN ÇEKİLEN 'KÜLTÜR KENTİ MERSİN' BELGESELİNİN GÖSTERİMİ YAPILDI.

Mersin’deki renkli kültürel zenginliği anlatmak amacıyla Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) AB Bilgi Merkezi iş birliğinde, Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından çekilen ’Kültür Denizi Mersin’ belgeselinin gösterimi yapıldı.
Yenişehir Kültür Merkezi’ndeki gösterim öncesi konuşan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, birlik, beraberlik, kardeşlik ve Cumhuriyet vurgusu yaptı. Ekmeğini, huzurunu, geleceğini Mersin’de arayan, kente işi, aşı, huzuru ve ailesinin mutlu geleceği için gelmiş herkesin Mersinli olduğuna işaret eden Aşut, kentlilik bilincine dikkat çekti.
"BU KENTİN GERÇEK ZENGİNLİĞİ İNSANIDIR"
Mersin’in gerçek zenginliğinin tarımı, lojistiği, limanı, sanayisi ya da turizmi olmadığını dile getiren Aşut, bunların yalnızca maddi zenginlik sağlayacağını söyledi. Bugün var olan bu zenginliğin yarın olmayabileceğini kaydeden Aşut, “Bu kentin tükenmeyen ve Mersin’i geleceğe taşıyacak olan gerçek zenginliği insanıdır. Bu kentin zenginliği, Mersin’i oluşturan ve bu kadar farklılıklar arasında ortak bir sevgi paydasında buluşmayı başaran Mersinlilerdir” dedi.
Kentteki içten sevgi ve saygının farklılıkları konuşmaya izin verdiğini dile getiren Aşut, bu içten kardeşliğin farklılıkları bir ayrışma değil, kentin gerçek gücü haline getirdiğini belirtti. “Bu içten sevgi ve yüzlerce yılın damıtarak bu günlere taşıdığı kültür ve dünya görüşüdür ki; farklılıkları uyum ve harmoni içinde yaşatıyor ve bizi tek vücut yapıyor” diyen Aşut, "Bir yapıyor, Mersin’i Mersin yapıyor. Bunu anlamak kolay değildir. Bunu Mersinli olmayan anlamaz. Bu anlamda bu kente göç ederek gelen bir Tatar ailenin çocuğu olarak, bizi dışlamadan, geçmişimizin peşine düşmeden bizi kucaklayan, işini, aşını bizimle paylaşan bu kente minnettarız" şeklinde konuştu.
"BİZE HAYALLERİMİZİ VEREN TÜRKİYE CUMHURİYETİDİR"
Bu vatanda huzur içinde yaşayabilmenin, güvenli bir gelecek hayali kurabilmenin Türkiye Cumhuriyeti’ne borçlu olduklarına işaret eden Aşut, şöyle devam etti; "Eğer bu gün bu vatanda, bu güzel kentte huzur içinde yaşayabiliyorsak, işimizi, ailelerimizi, geleceğimizi bu vatanda ve bu kentte kurabiliyor ve güvenli bir gelecek hayali kurabiliyorsak, bize hayallerimizi veren Türkiye Cumhuriyetine, bize, al bayrağımızın altında ayrıştırmadan, huzur ve güven veren bu Cumhuriyete, laikliğin, demokrasinin ve hukukun üstünlüğüne dayanan, bize bir birey olarak değer veren, bizi vatandaşlık ortak paydasında bir araya getiren Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ediyoruz.”
"BU ÜLKE IRK BAKIŞ AÇISIYLA DEĞİL VATANDAŞ BAKIŞ AÇISIYLA KURULDU"
Bu ülkenin, Cumhuriyetin bazılarının dediği gibi ırkçı bakış açısıyla değil, aksine vatandaş ve yurttaş bakış açısıyla kurulduğunu dile getiren Şerafettin Aşut, “Bu Cumhuriyeti zor zamanlarda kuran kurucu atalarımız, bir imparatorluk bakiyesi olan bu ülkenin insanlarını, kökeni, dini, mezhebi, aidiyeti ne olursa olsun aynı yurdu paylaşan yurttaşlar olarak görmüştür” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Cumhuriyet Bayramı’nı da kutlayan Aşut, sözlerini şöyle tamamladı; "Mersin’i Mersin yapan, aidiyeti ne olursa olsun, kim olursa olsun, bu kenti bir kardeş kent yapan, bu kenti yaşanır kılan, kültürü ile bu kenti daha kültürlü, daha medeni yapan herkese, tüm Mersinlilere şükranlarımı sunuyorum"
Konuşmanın ardından gösterilen belgeselde, Yörüklerden gayrimüslümlere, Romanlardan Çerkezlere, Kürtlerden Suriyelilere, Alevilerden Giritlilere kadar tüm kültürler kendi gelenek göreneklerini ve Mersin’de bir arada, barış ve huzur içinde birlikte yaşayabilme kültürünü anlattı.
Gösterimin sonunda belgeselde röportajlarıyla yer alanlara çiçek verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!