IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 16:29
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ MERSİN ŞUBESİ VE TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU TARAFINDAN, YEŞİLAY HAFTASI KUTLAMALARI KAPSAMINDA 'GELECEK HEPİMİZİN' BAŞLIKLI BİR EĞİTİM PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Mersin Şubesi ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından, Yeşilay haftası kutlamaları kapsamında ’Gelecek Hepimizin’ başlıklı bir eğitim programı gerçekleştirildi.
Mersin Üniversietisi (MEÜ), Mersin Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Milli eğitim Müdürlüğü desteğiyle düzenlenen kutlama programı ve eğitim, MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapıldı. Programa Mersin Vali Yardımcısı Ali Katırcı ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr Ali Kaya’nın yanı sıra, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Mersin Şube Başkanı Nezir Şendur, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Aytekin Kemik, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, İl Emniyet Şube Müdürü Zülfü Polat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Mersin’de bulunan çeşitli ilkokullardan gelen minik öğrenciler katıldı. Etkinlik Halk Sağlığı İl Müdürlüğü desteğiyle hazırlanan ve Dr. Deniz Güler Korkmaz tarafından yapılan sunumla başladı. Dr. Korkmaz, ’Bağımlılık’ konulu sunumda öğrencilere sigara, alkol, uyuşturucu madde konusunda bilgiler verdi ve bu maddelerin kullananlar üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. Anlatımını görsellerle çeşitlendiren Korkmaz, gençlerin bağımlılık yapıcı maddeleri neden kullandıkları, bağımlılık belirtileri, bağımlılık sürecinin nasıl işlediği ve bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin yapması gerekenler üzerinde durdu. Korkmaz, salondaki miniklerden eğitimde gördüklerini anne babalarına aktarmalarını ve onları sigara kullanmamaları konusunda uyarmalarını istedi. Sunumunda kumar ve teknoloji bağımlılığıyla devam eden Korkmaz, kumarın, kişiye, aileye ve topluma zararlarını anlattı ve kumar oynama düşüncesiyle başa çıkabilmek için yapılması gerekenleri sıraladı. Son olarak teknoloji bağımlılığıyla ilgili bilgi veren Korkmaz, bilgisayar başında geçirilmesi gereken günlük maksimum sürenin, okul öncesi çocuklarda 30, ilköğretimin ilk dört yılında 45 dakika, ilköğretimin ikinci dört yılında 1, lise çağında ise 2 saat olduğunu söyledi. Teknoloji bağımlılığının kişiye fiziksel ve sosyal anlamda zarar verdiğini ifade eden Korkmaz, çocukları bilgisayardan uzak tutmak için yapılabilecekleri sıraladı. Korkmaz, özellikle çocukların sosyalleşme ve hobi edinme konularında desteklenmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Sunumun ardından konuşan Vali Yardımcısı Katırcı Yeşilay Haftası’nı kutladı. Bağımlılıkla toplumsal mücadelenin gerekliliği üzerinde duran Katırcı, valilik olarak bu mücadeleye yönelik çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizdi. Bu süreçte bağımlılıkla mücadele yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllüleri bir araya getirmeyi istediklerini söyleyen Katırcı, “İyilikte yardımlaşma, güzellikte birlikte olma düşüncesini ortaya koymaya gayret edeceğiz” dedi.
Şendur ise Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin tarihçesiyle ilgili bilgiler aktardı ve cemiyetin, kötülüğü meydana gelmeden önce önlemeyi amaç edindiğini kaydetti. Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin sigara ve uyuşturucuya başlama yaşıyla ilgili araştırmasının sonuçlarını katılımcılarla paylaşan Şendur, sigaraya başlama yaşının 10’a, alkole başlama yaşının 11’e, uyuşturucu madde kullanma yaşının ise 12’ye indiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Katırcı tarafından etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan Arbella AŞ. temsilcisi Aylin Razaki’ye ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti eski İl temsilcisi Ahmet Nas’a birer plaket takdim edildi.