IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 13:05
MERSİN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NDE YAPILAN TOPLANTIDA, MERSİN ORMANLARININ YENİLEME PLANLAMASI İÇİN HERKESİN FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNMASI GEREKTİĞİ VURGULANDI.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nde, amenajman planlaması yenileme toplantısı gerçekleştirildi. Ormanların verimliliğini arttırmak adına yapılan toplantıda, halkın da fikirlerini göz önünde bulundurmanın önemine dikkat çekildi.
Gerçekleşen toplantıya, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Orman İdaresi Planlama Daire Başkanı Hayati Özgür, Öğretim Görevlileri Prof. Dr Selahattin Köse, Prof. Dr Hakkı Yavuz, Yrd. Doç. Dr Ali İhsan Kadıoğlu ve çok sayıda çalışan katıldı. Toplantıda konuşan Bölge Müdürü Baca, 1917 yılında başlayan amenajman planlamasının, çok yönlü faydalanmaya dayalı, ekosistem tabanlı ve sürdürebilirlik ilkesine dayalı olduğunu ve bugünlere kadar geldiğini belirterek, "Ekosistem tabanlı planlarımızı hep birlikte deneyeceğiz. Bizler ne verirsek, karşımızda o kalitede yönetim planı bulacağız. Bir mimara ne verirseniz kendi başına harikalar üretmiyor, insanların isteklerine fayda sağlaması önemli. Biz de ormanı ve ekosistemi iyi tanımak zorundayız" dedi.
Akdeniz ikliminden dolayı kızılçam, karaçam, göknar, harnup, defne ve Toros Sediri gibi çok sayıda ağaç türünün bulunduğu ormanlarda, 100 bin hektarı aşan plantasyonlarının bulunduğuna ve bu potansiyelin 150 bin hektara kadar genişletilebileceğine dikkat çeken Baca, "Amenajman planlamalarında sadece ormancıların konuşmaması lazım. Bu planlamada muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve belediye başkanlarının da katkı sağlanacak bir toplantıda yer almasını istiyoruz. Bazı yörelerde yaşayan vatandaşlarımız doğayı bizden daha iyi biliyor, onların taleplerini göz önünde bulundurmalıyız. Planlamamızın, ormanlarımız ve Mersin açısından faydalı olacağını düşünüyorum ve hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz hafta Orman İdaresi Planlama Daire Başkanlığı’na atanan Hayati Özgür ise toplulaştırma projesi kapsamında, Mersin’de bu sene 44 yerde amenajman planlamasının yenileneceğine vurgu yaparak, "Amaç doğruları bulabilmek, doğaya en yakın planlamaları nasıl yapabiliriz, bunları kararlaştırmak. Artık tüm sivil toplum kuruluşları ve halk bunun içerisinde bir paydaş. Ormanlarımızı çağın gerektirdiği şartlarda planlamak gerekiyor. Bu planı yapacak olan firmalar, destek verecek teşkilatımız ve akademik katkı sağlayacak hocalarımız bulunmakta. Biz tartışarak, fikir alarak ormanlarımız için en iyisini yapmak zorundayız" diye konuştu.
Herkesin katılımıyla yapılacak toplantılarda, fikir alışverişleri sayesinde sağlıklı planlamalar yapılacağını ifade eden Özgür, "Ormanlar artık sadece Mersin’in ve oradaki köylünün değil, tüm Türkiye ve dünyanın bir değeri ve kaynağıdır. Dolayısıyla biz bunu planlarken tüm bunları göz önünde bulundurmalıyız" dedi.