IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 12:36
TAT BAKLİYAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI ŞERAFETTİN MEMİŞ, 2016 YILININ BM TARAFINDAN 'ULUSLARARASI BAKLİYAT YILI' OLARAK KABUL EDİLMESİNİN, SEKTÖR AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞINI SÖYLEDİ.
Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, 2016 yılında bakliyatın hak ettiği değeri göreceğini söyledi.
Memiş, Türkiye tarafından çalışmalarına 2012 yılında başlanan ve FAO’nun da onayını takiben Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen ’2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’nın çok büyük önem taşıdığını belirtti. Bakliyat ürünlerinin asırlardır insanoğlunun sofrasında yer almasına rağmen hak ettiği değeri bir türlü görmediğini ifade eden Memiş, "2016 yılının ’Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak kabul görmesiyle birlikte, dünyanın bir çok bölgesinde bakliyatın önemi bir kez daha vurgulanacaktır. İnsanlığın, tarımı ilk yaptığı ürün olarak bilinen bakliyat ürünleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 70 milyon hektar gibi bir alanda ekimi yapılan, 60 milyon tonun üzerinde üretimi olan ve yaklaşık 20 milyar dolar dış ticaret değerindeki bir üründür" dedi.
Dünyanın her bölgesinde bakliyatın vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunun altını çizen Memiş, "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı sebebiyle bakliyat ürünlerinin önemi bir kez daha vurgulanacak, sektörde büyük hareketlilik yaşanacaktır. Dünyanın önemli bakliyat üretim merkezlerinden birisi sayılan Türkiye, özellikle mercimek ve nohutun anavatanı olarak adlandırılır. 2016 Yılının Bakliyat Yılı olarak resmen kabul görmesinin ardından, özellikle çocuklarımızın bakliyat tüketimine yönlendirilmesini ve bakliyat tüketiminin artmasını bekliyoruz. Dünyada 1,5 milyar insan aşırı kilo ve obeziteyle mücadele ederken, 800 milyon kişi de açlıkla mücadele ediyor. Bu anlamda bakliyat ürünleri, tarımın sürdürülebilirliği, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.