Güncelleme Tarihi:
İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA) - MERSİN'de yaşayan 16 yaşındaki lise öğrencisi Furkan Faruk Aslan, çevreci bir jeneratör yaptı; yetkililerin destek olması durumunda daha güzel projelere imza atacağını söyledi.
Geçen yıl, yürürken cep telefonunu şarj edebilecek elektrik üretebilen bir bot yapan Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1'inci sınıf öğrencisi Furkan Faruk Aslan, botun tanıtımı sırasında "Bundan sonraki amacım yakıtsız jeneratör yapmak olacak" dedi. Furkan Faruk Aslan sözünü tuttu ve jeneratörün prototipini yaptı. Üzerindeki priz ve USB çıkışları sayesinde cep telefonu ve tablet gibi ürünleri bu jeneratör ile şarj etmeyi başaran Aslan, projesi ile yine gündeme oturdu. Okul Müdürü Nural Geyik ile Proje Koordinatör Öğretmeni Nesrin Kurt'un desteğiyle hedefine ulaşıp projesini TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda sergileyen Aslan, destek aldığı takdirde projenin geliştirilebileceğini söyledi.
"TAMAMEN YAKITSIZ"
3 aylık bir çalışma sonucunda deneme yanılma yoluyla jeneratörü tamamladığını ifade eden Aslan şunları söyledi:
"Proje; yakıtsız, atıksız çevreci jeneratördür. 150 lirayı geçmeyen bir bütçeye sahip. Enerji yoktan var olmaz. 'Peki bu cihaz nasıl çalışıyor?' diyeceksiniz. İçerisindeki kimyasal reaksiyon tepkimesinden oluşan enerji ile çalışıyor. Daha sonra bir dönüşüm sistemiyle 12 volt, 12 bin 500 miliamper (12,5 amper) üretebiliyor. Daha prototip bir çalışma. İçerisindeki sistemler ne kadar çok büyürse alacağımız enerji de o kadar büyük olacaktır. Cihazın kendine ait ömrü var. O ömrü içerisinde sürekli enerji üretebiliyor. Tamamen yakıtsız çalışıyor ve çevre dostu. Çevreye hiçbir zararı yok. Diğer üretilmiş jeneratörlere karşı çok daha makul bir icat diyebiliriz."
"HEDEFİM, JENERATÖRÜ 5 MEGAVATA ÇIKARMAK"
42 santim genişlik, 25 santim yükseklik ve 2 kilo 257 gram ağırlığı ile portatif özelliğe sahip jeneratörün mucidi Furkan Faruk Aslan, şöyle devam etti:
"Cihazı her yerde rahatlıkla çalıştırıp, cep telefonunuzu, tabletinizi ve diğer çalıştırmak istediğiniz birçok cihazı çalıştırabilirsiniz. Hedefim jeneratörü 5 megavata kadar yükseltebilmek. Dünya ve Türkiye açısından çok gelişmiş bir icat olduğuna inanıyorum. Diğer jeneratörler doğaya karbonmonoksit ve kükürt salınımında bulunuyor. Benim jeneratörüm doğa dostu olmasıyla ve yakıt tasarrufu sağlamasıyla büyük bir avantaja sahip. Eğer arkamda yetkililer olursa daha güzel projelere imza atarım. Bundan sonraki hedefim tamamen yakıtsız çalışan bir araba üretmek."
FOTOĞRAFLI