Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı öncesi beslenme uyarılarında bulunan diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, kurban etinin 24 saat dinlendirilmesini önerdi.
Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda her yaştan vatandaşın beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Nergiz, şu bilgileri verdi:
"Kırmızı et yüksek kalitede hayvansal proteinin yanında fosfor, çinko, magnezyum, B12, B6, B1 ve A vitamini içermektedir. C ve E vitamini içermedikleri için yanında sebze ve salatayla tüketilmesi besin değeri açısından oldukça iyi bir öğün oluşturacaktır. Ayrıca C vitamini açısından zengin salata ilavesi etin içerisinde bulunan demirin emilimini artıracaktır. Etler haşlama, kavurma, ızgara, kızartma gibi farklı yöntemlerle pişirilmektedir. Ancak kızartma yöntemi ile pişirilen ette meydana gelen kanserojen maddeler ve yüksek ısıda meydana gelen vitamin kaybı sebebiyle kızartma yöntemi tercih edilmemelidir. Yine mangalda kömürleşene kadar pişirilen et de kanserojen madde yönünden zengin hale gelir ve yüksek ısı sebebiyle B1, B12, folik asit yönünden fakirleşir. Unutulmamalıdır ki kırmızı et doğru yöntemlerle pişirildiğinde ve yanında doğru yiyeceklerle tüketildiğinde mükemmel bir yiyecektir."
Yeni kesilen hayvan etinde oluşan sertliğin hem pişirmede hem sindirimde güçlük yaşanmasına neden olacağını ifade eden Nergiz, şöyle devam etti:
"Bu nedenle kurban kesildikten sonra eti 24 saat dinlendirilmeli ondan sonra tüketilmelidir. Et tüketiminin arttığı kurban bayramında kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları risk altındadır. Bu hasta grupları herkesten daha dikkatli olmalı etin yanında bol yeşillik tüketmeyi ihmal etmemeli, porsiyon kontrolüne dikkat etmelidirler. Bayramda ikram edilen şerbetli tatlıların, çikolataların, şekerlerin, lokumların yerine sütlü tatlılar, dondurma, kuru veya taze meyve ikram edilmesi daha sağlıklı olacaktır."
Toluyan DUMAN/TARSUS(Mersin), (DHA)
FOTOĞRAF