IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 17:33
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BURHANETTİN KOCAMAZ BAŞKANLIĞINDA TOPLANAN BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ, ADNAN MENDERES BULVARI ÜZERİNDEKİ TÜM KAFETERYALARIN YIKILARAK, YENİ PROJEYLE YENİDEN İHALEYE AÇILMASINA ONAY VERDİ. MECLİS’TE, MERSİN’DEKİ TÜM İHTİYAÇ SAHİPLERİ BELİRLENEREK, GIDA ALMALARINA OLANAK SAĞLAYACAK GIDA BANKACILIĞI KURULMASINI DA OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Kültür Parkı’ndaki tüm kafeterya, çay bahçesi ve lokantaların yıkımında son aşamaya geldiklerini, yıkım işlemi tamamlandıktan sonra yeni bir projeyle ihale açacaklarını söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısının birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda, merkez Yenişehir ilçesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alan parkın adının, Özgecan
Aslan Parkı olarak değiştirilmesi teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Kocamaz, 26 Şubat 1992’de Azerbaycan’ın Karabağ Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı Hocalı kentinde Azeri Türklerine yapılan katliamın Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kınanması yönünde Azeri bir milletvekilinin talebi olduğunu belirterek, kınamaya ilişkin teklifi meclis üyelerinin oylarına sundu. Teklif oy birliğiyle kabul edilerek, Hocalı katliamı kınandı.
“KÜLTÜR PARKI’NDAKİ KAFETERYALARIN YIKIMI İÇİN CUMAYA KADAR SÜRE VERDİK”
Meclis toplantısının bir diğer gündem maddesi, Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Kültür Parkı’nda yer alan kafeterya, çay bahçesi, lokanta, sergi üniteleri ve idari yapıların yıkımına ilişkin teklif oldu. Teklifle ilgili konuşan Başkan Kocamaz, Kültür Parkı’ndaki kafelerin yıkımında son aşamaya geldiklerini belirtti. Bu kapsamda, belediyenin işlettiği kafelerin boşaltıldığını ve 1-2 gün içerisinde tamamen kaldırılacağını bildiren Kocamaz, “Diğer kafeteryalarla ilgili de Cuma gününe kadar süre verdik. 2013 yılından bu yana devam eden bir hadise. Şu anda sırf bu konuyla ilgili bakanlık müfettişleri belediyede. Biz burada yeni bir çalışma yapmak istiyoruz. İmar planı değişikliğiyle 1/1000 ve 1/5000 ölçekli Kıyı Dolgu İmar Planı Değişikliği’nin tarafımızca yapılmasında bir sakınca olmadığına yönelik bir teklif. Burada yeniden bir planlama yapılacak” dedi.
“BURADA İŞGAL EDİLEN ALANLAR YÜZDE 14’E VARIYOR”
Defterdarlık ve Milli Emlak Müdürlüğü ile görüştüklerini, Bakanlığa da yazı yazıldığını aktaran Kocamaz, “inşallah önümüzdeki günlerde bu yıkım gerçekleşip yeni proje onaylandıktan sonra tahsisini yapacağız. Burada yeniden peyzaj düzenlemesi de olacak. Ancak, şu anda orada işgal edilen alanlar yüzde 14’e varıyor. Yasa, ‘yüzde 3’ü geçemez’ diyor. Burada kapalı alanı yüzde 3’ü geçmeyecek şekilde yine tesisler yapılacak. Projeyi zaten Bakanlık onaylayacak. O bölgeleri yeniden ihale edeceğiz. Bakanlığın izin verdiği 48’er metrekare alan ama şu anda bin 500 metrekare olan yerler var” diye konuştu.
Bu yıl 28 Nisan-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacak 14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 350 bin lira destek vermesi teklifinin de görüşüldüğü toplantıda, belediye bütçesi kısıtlı olduğu, söz konusu desteğin KDV hariç 300 bin lira olması teklifi, meclis üyelerinin oylarıyla ilgili komisyonlara havale edildi.
MERSİN’İN YOKSULLUK HARİTASI ÇIKARILARAK, GIDA BANKACILIĞI KURULACAK
Komisyonlardan gelen raporların da ele alındığı toplantıda, Büyükşehir Belediyesi tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım amacıyla alınan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak malzemelerinin dağıtılması için belediye bünyesinde Gıda Bankacılığı kurulmasına ilişkin komisyon raporu ile ilgili Başkan Kocamaz, meclis üyelerine bilgi verdi. Buraya kesinlikle siyaset karıştırmak istemediklerini dile getiren Kocamaz, Prof. Dr. Kemal Görmez’in yaptığı ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Yoksulluk Araştırması’na göre, Mersin’in durumunun dışarıdan göründüğü gibi olmadığını vurguladı. Gıda Bankası ile vatandaşların bu yarasına bir nebze merhem olmak istediklerini kaydeden Kocamaz, “Önce Mersin genelinde bir yoksulluk haritası çıkarılacak, tespitler yapılacak. Bunun için 40 kişilik bir ekip oluşturuyoruz. Bunlar Mersin’deki bütün haneleri dolaşacaklar, tespitlerini yapacaklar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Türkiye İstatistik Kurumu ile de ilintili olarak bu işlemler yürütülecek. Gıda Bankası’nda para geçmeyecek. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza birer kart vereceğiz. Bu kartlara aylık olarak belli bir puan yüklemesi yapacağız. Vatandaşımız o puan karşılığı bizim kuracağımız sosyal marketlerden ne istiyorsa alabilecek. Mersin’de bu anlamda yapılan araştırmaya göre, en fakir bölge Akdeniz ilçemizin bulunduğu bölge. Burada kesinlikle bir siyasi ayrıma gidilmeden, ihtiyaç sahiplerine verilecek. Yapılan araştırmaya göre, Mersin’de yüzde 80-90’lara varan bir yoksulluk oranı ortaya çıkıyor. Şu anda Mersin’de yüzde 7,8’lik bir kesim, açlık ve yoksulluk sınırının fersah fersah altında. Yapılacak kriterlere göre en zor durumdakilerden başlayarak, yukarıya doğru ne kadar verebiliyorsak vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Görmez’in, meclis toplantısında, 19-26 Şubat 2015 tarihleri arasında yaptığı ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Yoksulluk Araştırması’na ilişkin sunumunun ardından yapılan oylama sonucunda, Gıda Bankası kurulması oy birliğiyle kabul edildi.