‘Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2018 14:55

‘Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele masaya yatırıldı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) – MERSİN’de düzenlenen panelde ‘Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele için izlenecek yol tartışıldı.
Hilton Otel’deki panele, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Mevlüt Göksu ve uzmanlar katıldı. Panelde söz alan Başkan Kocamaz, palmiyelerin dik ve sağlam görünümleriyle fırtınalara kafa tutan bu ağaçlar, medeniyetler denizi Akdeniz kıyılarında inci gibi parlayan Mersin’in önemli simgelerinden biri olduğunu söyledi. Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele etmeye Tarsus Belediye Başkanlığı döneminde başladığını ifade eden Kocamaz, "Bu palmiye böceklerinin ülkemize musallat olmasının en büyük nedeni özellikle Antalya bölgesinde yapılan büyük otellerin bahçelerine dikmek için Afrika’dan, Mısır’dan getirilen palmiye ağaçları. Tarsus’ta görev yaptığım dönemde palmiyelerin tamamını tescillettik. İster bizim parklarımızda olsun, isterse özel şahısların arazilerinde olsun palmiyelerin tamamını numaralandırıp, kayıt altına almıştık. Tarsus’tan dışarıya palmiye çıkarılmasını ve getirilmesini yasakladık. Kendi palmiyemizi kendimiz üretiyorduk. Ancak geçmişte Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri’nin yaptığı yanlış uygulamalar nedeni ile bu bölge maalesef perişan oldu. Tarsus olarak biz buna uzun yıllar direndik ama maalesef uçuş mesafesi içerisinde kaldığı için aynı sıkıntıyı çekebiliyoruz" dedi.
Mersin siluetinin ayrılmaz estetik parçalarından biri olan palmiyelerin 13 yıldır Kırmızı Palmiye böceği tehdidi altında olduğunu kaydeden Kocamaz, şunları söyledi:
"Türkiye’de ilk kez 2005 yılında Mersin’deki hurma ağaçlarında tespit edilen, Adana, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir ve İstanbul illerinde varlığı bilenen bu zararlı, musallat olduğu ağaçları kısa sürede kurutmaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak, önleyici herhangi bir ruhsatlı ilacı bulunmayan bu zararlı ile pek çok teknikle mücadele ediyoruz."
Ardından söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Göksu, Büyükşehir Belediyesi ve bakanlık tarafından yürütülecek projenin 3 yıl boyunca kentte uygulanacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"9 ilçemizde 61 noktada uygulayacağız. Ülkemiz ve ilimiz turizmi açısından da çok önemli olan palmiyelerin yok olmasına neden olan böcek ile mücadele için bu çalıştayı düzenledik."
Konuşmaların ardından Kırmızı Palmiye Böceği Mücadeleleri Türkiye Koordinatörü Biyolojik Mücadele Enstitüsü Uzmanı Hasan Deda Büyüköztürk ‘Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele’ konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumunda palmiye böceği ile mücadele yolları, tuzaklar, yasal düzenlemeler, palmiye böceğinin yayılma şekilleri, görüldüğü bölgeler hakkında bilgi verdi.
Sunum esnasında Başkan Kocamaz’a teşekkür eden Büyüköztürk, “Büyükşehir Belediyesi haşerelere karşı biyolojik mücadele veren Türkiye’de ki tek il. Bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kırmızı palmiye böceği ile mücadele konusunda en rahat çalıştığım il Mersin çünkü Büyükşehir Belediyesi’nden çok büyük destek görüyoruz. Bu desteklerinden dolayı Başkan Kocamaz’a çok teşekkür ederiz" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!