Kent Konseyleri Başkanları Mersin’de Bir Araya Geldi

Güncelleme Tarihi:

Kent Konseyleri Başkanları Mersin’de Bir Araya Geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2015 16:58

TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN 'KATILIMCI KENTSEL PLANLAMA VE KENT KONSEYLERİ ÇALIŞTAYI' MERSİN'DE YAPILDI.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kent konseylerinin kentlerin olmazsa olmazı olduğunu ve kentlerin dinamiklerinin tamamını temsil edebilen bir yapıya sahip olduklarını söyledi.
Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından düzenlenen ’Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı’ Mersin’de yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen çalıştaya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu ve 35 ilden gelen kent konseyi başkanları ve genel sekreterleri katıldı.
Türkiye’de bin 9 civarında belediyenin halka hizmet vermesine rağmen yaklaşık 100 kent konseyinin bulunmasının üzücü olduğunu belirten Kocamaz, “Yerel yönetimler, halkın içerisinde herkesle yüz yüzedir, kent konseyleri ise yerel yönetimlerin elini güçlendirecek bir kurum olarak değerlendirilmelidir. Kent meclisleri, belediye meclisleri kentin problemlerini çözme konusunda yeterli olamayabiliyor. Kentin dinamiklerinin tamamını temsil edemeyebiliyorlar. Kent konseyleri işte bu noktada o eksiği dolduracak alanlar olarak değerlendirilmeli. Özellikle kendi alanında uzmanlaşmış bilgi ve birikimi yüksek insanlardan oluşan kent konseyleri, belediye meclislerinin ve belediye başkanlarının vizyonlarını genişleterek ufuklarını açabilir” dedi.
Kent projelerinde asıl amacın kenti ortak paydada buluşturma düşüncesi olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kocamaz, “Siyasi düşünceler, inançlar, söylemler, bakış açıları ne olursa olsun kent ortak paydasında birleştiğimiz zaman o kenti geleceğe daha iyi hazırlamış oluruz. Herkesin düşüncesini burada açıkça savunması ve bu düşüncelerden ortak bir tema belirlemesi kentin geleceği açısından önem teşkil etmelidir” diye konuştu.
Kent konseylerinin tek başına yeterli olmayacağının da altını çizen Kocamaz, “Konseylerin gençlik meclisleri, çocuk meclisleri, esnaf meclisleri gibi alt birimleri olmalıdır. Bu sayede daha fazla insan temsil edilerek var olan sıkıntılara çözüm bulunabilir” ifadesini kullandı.
"BELEDİYELER YAPTIĞI VE YAPACAĞI İŞLERİ HALKLA PAYLAŞMALI"
Şeffaf ve açık belediyecilik anlayışının kentlerde yer edinmesi gerektiğini vurgulan Kocamaz, yapılan ve yapılacak olan işlerin vatandaşlarla paylaşılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
Bu düşüncelerden yola çıkarak, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimleriyle ilgili bilgileri, şikayetleri şeffaf ve açık bir platformda, herkes tarafından izlenebilir hale getirdiklerini belirten Kocamaz, şöyle devam etti; "Belediyemiz ve MESKİ ile ilgili çalışmalarımız büyük oranda tamamlandı. Belediyede ’Alo 153’, MESKİ’de ’Alo 185’ hattına yapılan şikayetler, anında kayıt altına alınıyor. 24 saat çalışma esasıyla buradan ilgili dairelere aktarılıyor, vatandaşımız işini oradan da takip edebiliyor. Yani şikayetler hangi aşamada, hangi birime gönderildi, oradan netice alındı mı alınmadı mı, alınmadıysa nedenleri nedir, problem ne zaman çözülebilir gibi her türlü takibi yapabilecekleri bir platform hazırladık.”
"KENTLERİN GELİŞEBİLMESİ İÇİN ÇALIŞTAYLAR ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR"
Kentlerin ilerleyebilmesi için kent konseylerinin yaptığı çalıştayların önemli olduğunu söyleyen Başkan Kocamaz, “Farklı illerden gelerek kentlerinin sıkıntılarını dile getiren kent konseyleri başkanları ya da genel sekreterlerinin birbirleriyle fikir alışverişi yaparak yeni şeyler öğreneceği, mevcut olan sıkıntıları da daha kolay aşabileceği görüşündeyim. Kentlere verilen hizmetler ve bunların uygulanmasında, birbirlerinin eksikliklerini tamamlayarak, güzel bir diyaloğa girildiğinde vatandaşlar daha mutlu yaşamaya başlayacaktır. Bu çalıştaylar bunun için zemin oluşturmaktadır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kent konseyi temsilcileri çeşitli konularda sunum yaptı. Çalıştay, moderatörlüğünü Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’in yaptığı Kentsel Planlama Süreci ve Pratiğinde Katılımcılık Sorunları ve Potansiyelleri başlıklı atölye çalışmasının ardından genel değerlendirme ile sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!