"Kaynana dili" modern tekniklerle yetiştirilecek

Güncelleme Tarihi:

Kaynana dili modern tekniklerle yetiştirilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 10:37

- Çukurova yöresinde yetişen, "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incirin uygun koşullarda kontrol altında üretilmesi için "Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma" projesi hazırlandı- Erdemli Kaymakamı Taştan: - "Projeyle halen ülkemizde doğal ortamında kendiliğinden yetişen dikenli incirin kültür altına alınarak, modern bahçelerde modern tarım teknikleriyle yetiştiriciliğinin sağlanması hedefleniyor"

Haberin Devamı

MERSİN (AA) - Mersin'de, Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve AB'den destek alan "Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma" projesiyle "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incirin modern tarım teknikleriyle yetiştirilmesi hedefleniyor.

Erdemli Kaymakamı Osman Taştan, Erdemli Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin, "AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu" adlı hibe programının "tarım ve balıkçılık" alt bileşeni kapsamında desteklenmeye değer görüldüğünü ifade etti.

Çalışmanın kırsal kalkınma açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Taştan, şöyle devam etti:

"Projeyle halen ülkemizde doğal ortamında kendiliğinden yetişen dikenli incirin kültür altına alınarak, modern bahçelerde modern tarım teknikleriyle yetiştiriciliğinin sağlanması hedefleniyor. Bu sayede öncelikle birim alandan elde edilen dikenli incir veriminin artırılması, meyve kalitesinin de iyileşmesi ve standart bir yapıya kavuşması amaçlanmakta. Bununla beraber dikenli incir üretimi, kırsal bölgelerde, düşük vasıflı toprak yapısına sahip marjinal tarım alanlarında gerçekleştirilecek ve bir yandan kırsal alanların kalkınmasına katkıda bulunulurken, diğer taraftan marjinal tarım alanları da üretime ve ekonomiye kazandırılmış olacak."

Haberin Devamı

Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker de İtalya'nın dünyada dikenli incir üretiminde ve ticaretinde söz sahibi ülkelerin başında geldiğini belirterek, bu projeyle Türkiye'nin de bu alanda önemli bir yere gelmesini istediklerini söyledi.

Toplam 166 bin avroluk projeyle Mersin ve ilçelerinde yaklaşık 500 çiftçi ve bu çiftçilere danışmanlık hizmeti verecek 25 ziraat mühendisine eğitim verileceğini bildiren Türker, teorik ve uygulama aşamalarından oluşan eğitimlerde dikenli incirin yetiştirme şartları, toprak hazırlığı, besleme, sulama, budama, hasat, meyvelerin muhafazası ve pazarlama gibi konu başlıklarının ele alınacağını bildirdi.

Türker, projeye Akdeniz Natürel Yaşam Derneği, Erdemli Ziraat Odası ile İtalya'dan bir kuruluşun da destek verdiğini ifade ederek, "Örnek bir deneme parseli teşkil edilerek üretimin bütün aşamaları ilgililerin gözlemlerine sunulacak. İtalya’dan davet edilecek uzmanların da katılımlarıyla dikenli incirin üretilmesi, beslenme açısından önemi ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkıların ele alınacağı bir çalıştay yapılacak, Proje kapsamında İtalya’da bir haftalık iş başı eğitimi de yapılacak. Ayrıca İtalya dönüşü dikenli incir üretici birliği de kurulacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!