Güncelleme Tarihi:
Mehmet OKUR SİLİFKE(Mersin), (DHA)- MERSİN'in Silifke İlçesi'nde 60 yaşındaki Hüdaverdi Gökten, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yok olmaya yüz tutan semer ustalığının son temsilcilerinden biri olarak mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Silifke'de 42 yıldan bu yana yaşamını kazandığı mesleğinin teknolojiye yenilemesinin üzüntü verici olduğunu belirten Gökten, baba yadigarı mesleğini öğretecek çırak bulamadığını söyledi. Mesleğinin teknolojiyle savaş içinde olduğunu kaydeden Gökten, şöyle dedi:
"42 yıldır bu işi yapıyorum. Yıllarca bu işten ekmek yedik, evimizi geçindirdik. Ancak artık hamutçuluk tarihe karışıyor. Teknoloji gelişince insanlar at, eşek yerine motorlu araçları tercih etmeye başladı. Bu da bizim mesleğimizi bitirdi. Eskiden hamut yapmaya yetişemezdik, şimdi ise ayda ancak bir hamut satabiliyoruz. Mesleği yapan da kalmadı. Mesleğimiz tamamen el işi göz nurunu gerektiriyor."
TORUNLARIMIZ BU MESLEKTEN HABERSİZ BÜYÜYECEK
Mesleğe başladığı yıllarda hamutçuluk ve semerciliğin en gözde meslekler olduğunu ifade eden Gökten şunları söyledi:
"Teknoloji gelişmemişti, makinalı araçlar yoktu, her şey hayvan gücü ile yapılırdı. Günde birkaç hamut çıkarırdık. 24 saat çalıştığımız günler olurdu. Müşteriler önceden sipariş verirlerdi. Şu anda Silifke'de bu işi yapan birkaç kişi kaldı. İşler bozuldu, hamutçuluk mesleği de tarihe karışıyor. Dağlık alanlarda bulunan köylerimizde müşterilerim var, oralar çok dağlık olduğu için motorlu araçlar pek kullanılamıyor. Artık yetişen oğul, çırak yok. Torunlarımız artık bu mesleğin varlığından habersiz büyüyorlar."
SEMER VE HAMUT NEDİR?
Araba koşumunda binek hayvanlarının boyunlarına geçirilen ağaç veya üstüne meşin geçirilmiş çember 'Semer' veya 'Hamut' olarak biliniyor. Semer ise en yaygın anlamıyla, yük ve binek hayvanı olarak kullanılan at, eşek ve katır gibi hayvanların taşıyacakları yükün hayvanın sırtına zarar vermemesi için ağaç iskelet üzerine deri ile keçe arası semer otu ile doldurulup sarılarak dikilen bir eşya olarak tanımlanıyor. Semere palan, semer otuna palan otu da deniliyor. Ata yadigarı olarak sürdürülen, günümüzde sayıları büyük ölçüde azalan semercilerin imal ettiği yapımı özen gerektiren, dengesiz yapılan semerin düştüğü ya da hayvanın sırtının yaralanmasına neden olduğu belirtildi.
FOTOĞRAFLI