Fikir Otobüsü yeni durağına ilerliyor

Güncelleme Tarihi:

Fikir Otobüsü yeni durağına ilerliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 14:523dk okuma

Fikir Otobüsü yeni durağına ilerliyor

Haberin Devamı

 


MERSİN'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan Fikir Otobüsü Projesi'nin ilk dönemi tamamlanırken ikinci dönemi için adımlar atıldı. İlk dönemde tarım, turizm ve lojistik sektörlerine yönelik proje fikirleri toplanırken ikinci dönemde sektörel ayırım yapılmayacak.
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Üniversitesi ve Mersin Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde gerçekleştirilen Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi 1'nci dönem kapanışı ve 2'nci dönem açılış toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, projede görev alan mentörler, genç girişimciler ve öğrenciler katıldı. Başkan Aşut, projenin kat ettiği mesafeyi görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Gençleri memur olma yarışına girmiş bir ülke ile değişen dünya ekonomisinde zenginliği, refahı elde etmek mümkün değildir" dedi. Gençlerin parasal sermayesi bulunmadığını, iş dünyasında tecrübelerinin de olmadığını kaydeden Aşut, bu nedenle yeni bir fikirle yola çıkan gençlerin önlerine çıkan engellerden çabuk etkilendiğini hatırlatarak çoğu zaman mükemmel fikirlerin dahi yarı yolda kaldığını söyledi.
Fikir Otobüsü ile yola koyulan girişimcilerin, ekonominin bu engebeli yollarında daha güvenle ve daha hızlı ilerleyeceğini vurgulayan Aşut, "Genç girişimci adaylarına bu durakları takip etmelerini ve otobüsü kaçırmamalarını öneriyorum" diye konuştu.
Rektör Çamsarı ise son yıllarda girişimcilik kavramının öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Ekonomik kalkınmada, emek, sermaye, iş gücü, doğal kaynaklar gibi eksikleri gidermenin mümkün olabildiğini ancak girişimci eksik olduğunda üretimi ve yatırımı yeteri kadar gerçekleştirmenin mümkün olmadığını kaydeden Çamsarı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle yatırımda ve ekonomik kalkınmada girişimci faktörü son derece önemlidir. Girişimci, farklı bakış açısı geliştirebilen, tespit ettiği fırsatları doğru değerlendirebilen, bu girişimin katma değerini artırarak büyüme sürecinde tutabilen kişidir. Bir ülkede girişimciliğin desteklenmesi, şüphesiz ki o ülkenin kalkınması için önemli bir etkendir."
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, tarım, turizm ve lojistik sektörlerinde 42 proje başvurusu aldıklarını yapılan değerlendirmelerde 9 proje seçilerek 4 ay boyunca eğitim verildiğini söyledi. Proje sahiplerinin mentörlerle buluşturularak tecrübe paylaşımı yapıldığını dile getiren Kiper, kuluçkadan girişimciye dönüşme aşamasına gelindiğinde melek yatırımcılarla buluşturulduğunu ve 3 projenin şirketleşerek yoluna devam ettiğini anlattı.
Projenin 2'nci döneminde bu kez sektör ya da yaş sınırlamasına gitmeyeceklerini, yenilikçi iş fikri olan herkese projenin açık olduğunu bildiren Kiper, bu dönemde daha çok kişiye ulaşmak istediklerini, üniversite ile olan bağlantılarını artıracaklarını, hedeflerinin orta vadede tüm Türkiye'ye rol model olmak, uzun vadede ise Mersin ve çevresini 10 yıl içinde bölgesel girişimcilik merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.
Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Proje Yürütücüsü Öğretim Görevlisi Ayşegül Suzan Polat toplantıda faaliyete geçirilen Fikir Otobüsü Projesi'yle yeni girişimci adaylarına zorlu süreci daha rahat atlatabilmeleri, rekabet edebilirlikleri için İlk Adım Ofisi, eğitim ve mentörlük hizmeti sunulduğunu bildirdi.

Mustafa ERCANMERSİN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!