Güncelleme Tarihi:
MERSİN (AA) - LALE KÖKLÜ - Türkiye'de yaklaşık 3,6 milyon tonluk narenciye üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Mersin'de, bu yıl beşincisi düzenlenecek "Uluslararası Narenciye Festivali" kapsamında bin 500 metrekare alan ile mobil figürlerin süslenmesi için 100 tona karşılık gelen 500 bin narenciye kullanılacak.
Narenciye üretiminde lider kent konumunda bulunan Mersin'de, Adnan Menderes Bulvarı Mezitli Kavşağı'ndaki festival alanı, limon, portakal ve greyfurtla süslenerek adeta narenciye bahçesine dönüştürülüyor.
Sahil şeridindeki Kızkalesi, Uzuncaburç ve Side harabelerinin imitasyonu ile demirden yapılan gemi ve vagonlar, festival alanına konularak narenciyeyle süslendi. İskeleti demirden yapılan ve şehir turu için araçların üzerine yerleştirilen zürafa, fil, otomobil, mask, caretta caretta figürlerinin üzeri de narenciye ürünleriyle donatılıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret Borsası, Akdeniz, Yenişehir, Toroslar ve Mezitli ilçe belediyelerinin 15-16 Kasım'da düzenleyeceği 5. Narenciye Festivali'ne 26 ülkeden misafir bekleniyor.
Çeşitli kurum ve kuruluşların stant açacağı festivalde, Mersin Olgunlaşma Enstitüsü öğretmen ve öğrencileri tarafından özel tasarımlarla hazırlanan "narenciye" temalı defile de gerçekleştirilecek.
Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, AA muhabirine, kentin narenciyeyle özdeşleştiğine dikkati çekerek, Türkiye'de yapılan narenciye ihracatının yüzde 40'ının Mersin'den sağlandığını söyledi.
Etkinlik için yapılan süslemelerde narenciye kullanarak dikkat çektiklerini belirten Özdemir, şöyle devam etti:
"Mersin'i, yetiştirdiği narenciye ürünleriyle süsleyip, renklendiriyoruz. Birçok kişinin üretip kazanç sağladığı ürünlerimizi festivalle dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Son zamanlarda ülkemizde narenciye üretimininde azalma görüyoruz. Bunu artırmak, aynı zamanda ihracatını da bir nebze olsun hareketlendirebilmek adına gayret gösteriyoruz. Narenciye fiyatlarının düşüşünü önlemek ve üreticiyi cesaretlendirmek için de böyle motive edici festivaller düzenliyoruz. Bin 500 metrekarelik festival alanını, mobil ve sabit figürleri, 100 ton narenciye ile yani 500 bin limon, portakal ve greyfurtla süslüyoruz."
Özdemir, yaklaşık 700 kişinin festival öncesinde günlerce emek sarf ederek süsleme işlemlerini yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Süslemede kullanılan narenciyelerin ise festival sonrası boşa gitmediğine dikkati çeken Özdemir, "Bunca emekle değişik süslemelere malzeme olan narenciyeyi değerlendiriyoruz. Tabi bazıları zaman içerisinde bozulabiliyor. Onları ayıklayıp atmak zorunda kalıyoruz. Sağlamlarını ise hakkaniyetli bir şekilde isteyene dağıtıyoruz" şeklinde konuştu.