Eğitim alıp pekmez üretecekler

Güncelleme Tarihi:

Eğitim alıp pekmez üretecekler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2017 13:05

Eğitim alıp pekmez üretecekler

Haberin Devamı

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA) - MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde kadınlar, 'Güz dönemi bağ bozumu, pekmez üretimi ve cevizli pekmez sucuğu üretimi' kursuna büyük ilgi gösterdi.
Mahallenin adını yetişen üzümden alan Üzümlü Mahallesi’nde Halk Eğitim ve İŞ-KUR Hizmet Merkezi Müdürlüğü 216 saat sürecek pekmez üretim kursunu kursu düzenliyor. Başlayan kurs nedeni ile Kaymakam Avni Kula, beraberinde Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin ve Halk Eğitim Müdürü Ömer Okur ile birlikte kursiyerleri ziyaret etti. Kaymakam Kula, bu tür mesleki kursların özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların refahına yansıması açısından önemli olduğunu belirterek, "Kursa katılan 20 köylü kadına İŞ-KUR tarafından 25 lira da günlük yevmiye ödenecek. Bu mahallemizin adı verimli topraklarında yetiştirilen kaliteli üzümden geliyor. Türkiye genelinde üzüm hasadı biterken bu mahallemizde 'Gök üzüm ya da tilkikuyruğu' adı verilen güzlük üzümün hasadına başlanılıyor. Karadeniz'e benzeyen iklim yapısı ile de tüm sebze, meyve ürünlerini kendileri yetiştiriyor. Burada yetiştirilen üzümler hem ihracata hem iç piyasaya hem de pekmezi çıkartılarak ülke ve aile ekonomisine katkı sağlanıyor" dedi.
YÖRESEL LEZZETLERE KATKI SAĞLAYACAKLAR
Mahalleli kadınların kursta öğrendikleri pekmez çıkartma ve cevizli sucuğun yöresel lezzetlere de katkı sağladığını ifade eden Kula, "Kırsal kesimdeki insanlarımız en kaliteli ve en lezzetli ürünleri yetiştiriyorlar. Üzümlü tüm meyve ve sebzeleri aynı anda yetiştiren yerleşim birimlerinin başında geliyor. Özellikle bu bölgeye gelen doğa gezginlerinin bu mahalleyi ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Burada yapılan ürünler tanıtıldığında bölge turizmini de hareketlendirecektir. Yapılan ürünlerin hepsi doğal ve lezzetli. Bölge ve bu mahallede üretilen ürünlerin tanıtımı için çalışmalar yürüteceğiz" diye konuştu.
ÜZÜM DOĞAL YETİŞİYOR
Belediye Başkanı Tollu da yetiştirilen sebze ve meyvenin hem yurt içinde hem de yurt dışındaki tüketilmesinin sağladığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye genelinde üzüm hasadı bitip soğuk havalardan üzüm çıkarken Üzümlü Mahallemizde üzüm hasadı yeni başlıyor. Buradaki yetişen üzümler yerel lezzete tat katıyor. Burada yetişen ürünlerin hepsi doğal yetişiyor tek eksiklik bu güzelliğin tanıtımı yok. Bu kadar doğal ürünlerin burada yetiştirildiğini yerli ve yabancı turistler bilse buraya akın ederler. İnsanların burasını tanıması için biz de çalışma yapacağız."
Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir ise Antakya'nın UNESCO tarafından Gastronomi kenti şehirleri listesine alınmasıyla Hatay, Gaziantep, Mersin, Adana gibi illerdeki gastronomi ürünlerinin hayata geçirilmesi ve bunların turizme kazandırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Erdemli’nin turizmini zenginleştirmek içinde gastronomisini zenginleştirmek gerekiyor. Özellikle 1400 rakımda Üzümlü Mahallesi’nde yetiştirilen doğal ürünlerin hem halkımıza hem de turistik ürün olarak turizm sektörümüze kazandırılması anlamında üniversite olarak elimizden gelen her türlü desteği sunmaya hazırız." 
Ziyarette davetlilere doğal ürünlerden oluşan ikramlar sunuldu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!