IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2015 13:31
DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ NEDENİYLE AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ÇOCUKLARIN DA KATILIMI İLE STANT AÇILDI.
Mersin İl Çocuk Hakları Koordinatörü Mustafa Sarı, geçtiğimiz yıllarda yaptıkları çalışmalarla sokakta çalışan çocuk sayısında ciddi oranda azalma olduğunu hatırlatarak, "Ancak Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ilimize de yoğun bir göç olmuştur. Bunun sonucu olarak da başta çöp toplama sektöründe olmak üzere ilimizde sokakta çalışan çocuk sayısında artış olmuştur" dedi.
’12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’ nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde stant açıldı. Çocukların da katıldığı etkinlikte konuşan İl Çocuk Hakları Koordinatörü Mustafa Sarı, çocuk işçiliğinin, dünyada sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli bir insan hakları ve çocuk hakları sorunu olduğunu söyledi. Dünyada tahminlere göre 250 milyon kadar çocuğun yeterli eğitim, sağlık ve özgürlük haklarından yoksun yaşamasına karşılık, ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelede önemli sonuçlar alındığına dikkat çeken Sarı, "Bu sonuçlardan en önemlisi ’çocuk hakları’nın anayasamızda yer almasıdır . Ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelenin bir devlet politikası haline geldiğinin en önemli göstergesi yasal mevzuatlarda yapılan değişliklerdir. Bu amaç doğrultusunda anayasamızda çocukların korunmasına yönelik hükümler, çocuk koruma kanunu ile çocuk işçiliğini önlemeye yönelik Başbakanlık genelgesi, Bakanlığımızın bu konuda yayınladığı genelgelerle yürütülen projeler, ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelenin bir devlet politikası olduğunun göstergesidir" diye konuştu.
Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda Mersin’de yürütülen çalışmalarla sokakta çalışan çocuk sayısında ciddi oranda azalma olduğunu hatırlatan Sarı, şöyle devam etti; "Ancak Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ilimize de yoğun bir göç olmuştur. Bunun sonucu olarak da başta çöp toplama sektöründe olmak üzere ilimizde sokakta çalışan çocuk sayısında artış olmuştur. Ancak bu konuda valiliğimiz, kaymakamlıklarımız ve il müdürlüğümüz tarafından yürütülen mobil ekip çalışmalarıyla sokakta çalışan çocuk sayısında görünürde ciddi azalma yaşanmıştır. Bu çalışmalarımız aralıksız sürdürülecektir. Bu güne kadar aldığımız ve alacağımız önlemlerle çocuk istismarının önüne geçmeyi hedeflemekteyiz."
Mersin’de 2015 yılının ilk 6 ayında ekonomik ve sosyal risk altındaki bin 334 aileye 4 milyon 66 bin 704 lira ödeme yapıldığı bilgisini veren Sarı, "Bu yardımlar dışında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca da aileyi destekleyici yardımlar da yapılmaktadır. Çocuk işçiliği ile mücadele çalışmaları mobil ekip sokak çalışmaları yoluyla çocuklara ve ailelere ulaşılması, sosyal ve ekonomik risk altında olan ailelerin bilinçlendirilmesi yanında desteklenmesi çalışmalarına devam edilecektir" dedi.